Tegenstander
Nee, negerzoen moet blijven bestaan. Allereerst omdat iets verbieden altijd een zwaktebod is van wie niet tegen een open samenleving kan. Dezelfde fijngevoelige stichting stelde nog maar drie jaar geleden een boekverbranding voor. Bovendien valt niet te verwachten dat het verbod leidt tot een verbetering in de maatschappelijke positie van zwarten.
Maar een belangrijker argument is dat neger alleen een onderdeeltje is in de samenstelling. Wie erin toestemt om neger uit het gewone taalgebruik te schrappen, hoeft dat nog niet met negerzoen te doen. We zien namelijk wel meer dat samenstellingen vrijmoedig worden gebruikt terwijl er elementen in zitten die los als onbetamelijk gelden, denk aan bijvoorbeeld ouwehoeren. Daar komt bij dat lekkernijen geen mensen zijn en discriminatie nu eenmaal het maken van een ongeoorloofd onderscheid tussen ménsen is. Gelukkig maar; wie zich bekent als liefhebber van Arnhemse meisjes, hoeft dus geen aanklacht van een jaloerse Weesper mop te vrezen.
Ten slotte kunnen we negerzoen welbeschouwd ook inzetten om neger van zijn vermaledijde negatieve gevoelswaarde te ontdoen, te beginnen bij de zoetekauwen.
Moet het woord negerzoen verdwijnen?
Wat vindt u ervan? Moet het woord negerzoen verdwijnen?
Geef voor 6 februari uw mening op onze website: www.onzetaal.nl/homofkuit. Of stuur een briefkaart met ‘Het woord negerzoen moet verdwijnen’ of ‘Het woord negerzoen moet niet verdwijnen’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. In de volgende aflevering de uitslag.