101 Andere woorden voor tabloid
Taaladviesdienst
In het juninummer vroegen we u een ander woord te bedenken voor tabloid, de Engelstalige benaming voor kranten die half zo groot zijn als het traditionele krantenformaat (ook wel ‘broadsheet’ genoemd), zoals Trouw, Het Parool en inmiddels ook het Algemeen Dagblad. Die eerste krant muntte bij de lancering van het nieuwe formaat, eerder dit jaar, al de term compact, maar van de 76 lezers die reageerden (en die in totaal 101 alternatieven aandroegen), was er welgeteld één persoon die voor compact voelde.
Mede daarom zochten we verder naar een andere oplossing. Veel inzenders lieten zich inspireren door het gemak waarmee dit formaat krant weggestoken en weer te voorschijn gehaald kan worden - ook in kleine ruimtes: zakkrant, forenzenkrant, schootkrant, reisformaat, treinformaat, stadsformaat en tasformaat. Ook brachten lezers het ‘handzame’ karakter ervan tot uitdrukking, bijvoorbeeld met het vaak ingestuurde handkrant, maar soms ook met een woordspeling als bijdehantekrant. Maar al deze benamingen schieten toch tekort: de kleinere krant is niet alléén geschikt voor forenzen, en een reguliere krant is uiteindelijk net zo goed een hand- of schootkrant.
Daarom hebben we ons geconcentreerd op datgene waarin een tabloid zich echt onderscheidt van de traditionele krant, en dat is het feit dat hij precies de helft van het oude formaat beslaat. Een ‘halfformaat’ dus, zoals tien mensen suggereerden. Dat dat woord ons direct goed in de oren klinkt, is niet zo gek. Het wordt sporadisch al wel gebruikt. Als je het intikt in Google, krijg je direct al 273 treffers. Daar zitten weliswaar ook gevallen bij die helemaal niets met kranten te maken hebben, maar het woord is dus zeker levensvatbaar. Het lijkt erop dat we daarmee het geschikte woord voor het formaat gevonden hebben, maar hoe noemen we de krant zelf dan? Halfkrant? Halfformaatskrant? Dat eerste is lekker kort, maar klinkt wel wat gekunsteld, met een bijsmaak van ‘niet volwaardig’. Dan toch liever halfformaatskrant - lang, maar duidelijk.
Hein Huizenga uit Rijswijk wint de boekenbon van € 25,- van de Stichting LOUT (Let Op Uw Taal). We danken alle inzenders hartelijk voor hun bijdrage.