Ander woord voor ... podcast(en)
Een iPod, de draagbare mp3-speler van Apple.
Eind september kon minister Donner van Justitie rekenen op veel media-aandacht bij de introductie van zijn ‘podcast’. Het had wel iets komisch: de onberispelijke, bijna ouderwetse dictie en uitspraak van de minister op zo'n nieuw medium - iets wat hij overigens in zijn eerste podcast zelf ook onderkende.
Een podcast is een redelijk lang geluidsfragment, meestal in het zogenoemde mp3-formaat, dat je van internet kunt halen. Dat fragment kan uit van alles bestaan: van hele radioprogramma's tot - zoals in het geval van minister Donner - een stuk voorgelezen tekst.
Het voordeel van podcasts boven bijvoorbeeld radio-uitzendingen (ook radio-uitzendingen via internet) is dat je ze kunt beluisteren wanneer je maar wilt, dus ook als je niet online bent. Bovendien kun je je abonneren op bepaalde podcasts, zodat je een seintje krijgt als er een nieuwe aflevering beschikbaar is. De bestanden zijn af te spelen op een pc, maar ook op draagbare mp3-spelers, zoals een iPod, het apparaatje van Apple waaraan het podcasten zijn naam te danken heeft - met een flinke knipoog natuurlijk naar broadcast ‘uitzenden’.
De term werd voor het eerst gebruikt op 12 februari 2004 in The Guardian, toen journalist Ben Hammersley zich hardop afvroeg hoe het nieuwe, door hem besproken verschijnsel genoemd moest worden: ‘Audioblogging? Podcasting? GuerillaMedia?’ Het publiek heeft die tweede benaming kennelijk inmiddels omarmd, maar in het Nederlands is de term wat lastig uit te spreken, vooral door die eind-d in pod. Het klinkt bij ons al snel alsof het gaat om een meubelstuk voor aardewerk: ‘potkast’. We vragen ons af of er een ander, Nederlands woord voor te bedenken is dat goed uit te spreken is, dat de bovenstaande (uitgebreide) betekenis herbergt én dat ook alle gebruikswijzen van de term heeft. Met dat laatste bedoelen we dat er zowel een zelfstandig naamwoord (de podcast: ‘een te downloaden (radio)uitzending’) als een werkwoord (podcasten: ‘het maken en uitzenden van podcasts’) van te maken moet zijn.
U kunt uw inzendingen tot 20 november sturen naar taaladvies@onzetaal.nl, of naar: Taaladviesdienst, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. De Stichting LOUT stelt weer een boekenbon beschikbaar voor het beste alternatief.