Emotie
Om te achterhalen hoe het komt dat iemand zich laat overtuigen door een bedelbrief, ook wel fondsenwervingsbrief genoemd, moeten we eerst kijken hoe mensen zich in het algemeen laten overtuigen. Daarvoor bestaan verschillende modellen. De manier waarop mensen beslissingen nemen hangt namelijk af van de situatie. De veiligste manier om een besluit te nemen is het zorgvuldig afwegen van alle relevante voors en tegens van de handelwijze. Maar dat kost veel denkwerk en je moet ook over voldoende kennis en vaardigheden beschikken om argumenten op hun waarde te kunnen schatten. In het algemeen zijn mensen alleen bij heel belangrijke beslissingen bereid om op deze manier een oordeel te vellen. Het reageren op een bedelbrief is niet zoiets belangrijks. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat lezers ervan op basis van een zorgvuldige afweging van de argumenten besluiten om wel of niet geld te geven aan een organisatie.
Mensen kunnen hun oordeel ook vormen door naar deskundigen te luisteren. In advertenties wordt vaak ingespeeld op de vuistregel ‘deskundigen hebben meestal gelijk’ door een deskundige het product te laten aanprijzen, denk maar aan de topfokkers die Pal-hondenvoer aanbevelen. Een andere vuistregel staat bekend als de ‘consensus-vuistregel’; de redenering die erbij hoort, luidt ongeveer: ‘als veel mensen het goed vinden, dan zal het wel zo zijn’. Hierop wordt ingespeeld met teksten zoals ‘Een auto kopen met geleend geld? 7 op de 10 kopers doen het.’ Deze methode wordt niet gebruikt in bedelbrieven. Ga ook maar na: als je het idee hebt dat al voldoende andere lezers geld geven, voel je zelf minder druk om een offer te brengen. Dan kun je denken: o, ze hebben al geld genoeg.
Ten slotte kunnen mensen zich laten leiden door het gevoel dat het lezen van een tekst bij hen oproept, door emoties dus. En dat is de boeg waarover bedelbrieven het graag gooien. Maar hoe gaat dat precies in z'n werk? Volgens moderne reclame-ideeën zou er vooral met plaatjes moeten worden gewerkt, want vooral die roepen emoties op, maar in bedelbrieven ontbreken ze nagenoeg. Bedelbrieven doen het met grote stukken tekst.