Regels voor ‘grijze zone’
Toch hebben de ministers wel degelijk hun goedkeuring gegeven aan de wijziging van een van de regels. De zogenoemde paardebloem-regel - er is al veel over geschreven (zie onder meer het vorige nummer van Onze Taal) - is geschrapt, waardoor in totaal 24 samenstellingen van een dierennaam en een plantkundige aanduiding straks ook een tussen-n krijgen. Paardebloem wordt dus paardenbloem en kattekruid wordt kattenkruid. Verder blijven alle regels overeind, zegt de Taalunie. Maar dat is slechts een deel van het verhaal.
Om te beginnen komen er voorschriften voor een heleboel kwesties die tot nu toe slechts oppervlakkig of helemaal niet beregeld waren, en die dus een ‘grijze zone’ waren gebleven. Een voorbeeld is het hoofdlettergebruik bij woorden die afkomst, nationaliteit of ras aanduiden. De Leidraad van het Groene Boekje van 1995 gaf daar geen duidelijke richtlijn voor. Alleen was er regel [5a], die zei dat afleidingen van aardrijkskundige namen een hoofdletter behouden, terwijl regel [5b] zei dat dit niet het geval is als ‘de aardrijkskundige naam niet meer als zodanig fungeert’. Wie het begrijpt, mag het zeggen. De Woordenlijst bevatte woorden als Brit, Waal, Hindoe en Arabier met hoofdletter, maar eskimo, bantoe, azteek, indiaan, zigeuner, jood en katholiek zonder. Straks komt er een preciezere regel: de naam van een bevolkingsgroep of een lid daarvan schrijven we met een hoofdletter als hij is afgeleid van een geografische naam: Brit, Waal, Arabier; of als het om een specifiek volk gaat: Eskimo, Bantoe, Azteek. Een overkoepelende term voor een etnische groep schrijven we met een kleine letter: indiaan, zigeuner. Een benaming die gebaseerd is op een overtuiging of religie krijgt ook geen hoofdletter: hindoe en katholiek. We schrijven daarom Jood als we bedoelen dat iemand bij een bepaald volk behoort, maar jood als we een gelovige van die godsdienst bedoelen.
Andere kwesties waar regels voor werden uitgewerkt, zijn de schrijfwijze van Engelse samenstellingen in het Nederlands (accountmanager, eyeopener, online, pullover, singer-songwriter, electronic data processing), de spelling van verkleinwoorden (giraffetje, girafje, cakeje, tiramisu'tje) en het al dan niet aaneenschrijven (met of zonder koppeltekens) van bijzondere woordcombinaties (extreemrechts, ik-roman, top 10-boek).