Tegen:
Een lezersbrief is in principe een behulpzaam uitgestoken hand van een betrokken lezer aan zijn krant. Zonder zulke brieven zouden kranten niet gemaakt kunnen worden. Wat Metro doet, is bijten in de hand die hem voedt. Als Metro de zorgwekkende staat van de briefschrijverij echt ter harte gaat, stuurt de krant slechte schrijvers een aardige brief waarin ze op hun feilen gewezen worden. Bovendien wijst de rubrieknaam ‘Terug naar school?’ op een misverstand: dat scholen voor goed schrijfonderwijs zouden zorgen. Klopt dat nog wel, nu de leerlingen in hun studiehuis wel veel schrijven, maar de leraar heel weinig grondig corrigeert en met hen bespreekt?
En dan nog iets heel anders. De vooronderstelling in het voorgaande is dat uit de brieven blijkt dat de schrijfvaardigheid naar een bedenkelijk peil zou zijn gedaald. Maar is een andere verklaring niet veel waarschijnlijker? Metro heeft met zijn korte berichtjes nieuwe groepen tot krantenlezers gemaakt. Waarschijnlijk schrijven die lezers wel naar deze krant, terwijl ze er niet over zouden peinzen om dat naar andere fora te doen, en dat zeker nooit zouden durven. We kunnen het ons niet veroorloven deze nieuwe medeschrijvers te kakken te zetten.
Wat vindt u ervan? Is het een goed idee om slechte brieven in de krant aan de schandpaal te nagelen?
Geef voor 4 juli uw mening op onze website: www.onzetaal.nl/ homofkuit. Of stuur een briefkaart met ‘Slechte brieven aan de schandpaal’ of ‘Slechte brieven niet aan de schandpaal’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. In de volgende aflevering de uitslag.