Een kind kan de was doen
Algemeen heerst de mening dat het de wasmachinefabrikant Velo was die de slagzin ‘Een kind kan de was doen’ heeft bedacht. Het bedrijf zou dat hebben verzonnen om aan te geven dat zijn apparaat supereenvoudig te bedienen was. Zelfs het Wasch- en Strijkmuseum in Boxtel weet niet beter dan dat Velo de leus omstreeks 1900 heeft gelanceerd, toen het zijn wasmachine op de markt bracht.
Allemaal onjuist, zo blijkt uit het boek Tussen te koop en miskoop. De geschiedenis van de consument en zijn belangen in Nederland van Elisabeth Boissevain en Ton de Joode (1976). De leus dateert al uit 1894 - enkele jaren voordat de firma Velo wasmachines begon te maken - en stond in een advertentie in een Nederlands tijdschrift. Daarin maakte de Amsterdamse handelaar Gustav Raken, gevestigd op ‘Leidschestraat’ 107, reclame voor een Amerikaanse, met de hand aangedreven wasmachine van het merk Simplex. Het product kostte 25 of 35 gulden - waarom er twéé prijzen waren, werd niet toegelicht. De handelaar dacht bij de potentiële kopers overigens niet aan gezinnen: volgens de annonce was het ‘de aangewezen machine voor Hôtels, Waschinrichtingen, Ziekenhuizen, Gestichten enz. enz. Aanbevolen door HH. Doctoren’.
Jaren later, in 1904, eigende Velo zich de slagzin toe om er reclame mee te maken voor zijn ‘agitatorwasmachine’; het toestel werkte niet op elektriciteit en had, naast de ‘agitator’ (waarmee je schuddende bewegingen moest maken), een houten schommelende kuip en drijfwerk aan het deksel. Momenteel zijn er nog steeds wasmachines van het merk Velo in de handel, maar de leus ‘Een kind kan de was doen’ wordt door deze firma niet meer gebruikt.
Met dank aan Hans Dijkhuis.
Advertentie voor een Simplex wasmachine (1894).
In: Elisabeth Bolssevain en Ton de Joode, Tussen te koop en miskoop. De geschiedenis van de consument en zijn belangen in Nederland. Amsterdam, ideeboek, 1976