Inhoud: collages
Een van de effecten die de elektronische media op de inhoud van teksten hebben, is dat die teksten meer en meer collages van andermans producten zijn, en deze ontwikkeling lijkt in brede kring geaccepteerd te worden. Dat betekent een breuk met de opvatting die sinds de Romantiek dominant is, namelijk dat een tekst origineel moet zijn. De naam boven de tekst is die van de auteur en die heeft de hele tekst zelf geschreven. Als onderdelen niet van hem zijn, laat hij dat merken door middel van nauwgezette procedures, zoals het zetten van aanhalingstekens voor het begin en einde van een citaat, en het toevoegen van bibliografische verwijzingen. ‘Let op,’ betekenen die, ‘dit stukje is niet van mij!’ En de rest dus wel.
Het kost steeds meer moeite om studenten ertoe over te halen zich aan deze procedures te houden. Hun teksten bestaan uit flarden van websites en werkstukjes van anderen, zonder dat zij die markeren. Hoe komt het dat collages de norm geworden zijn?
Allereerst komt dat door luiheid. Een elektronisch document laat zich veel makkelijker kopiëren dan een papieren document. Verder is er de beschikbaarheid. Wie documenten wil overnemen, hoeft daar niet lang naar te zoeken. Het internet biedt een onafzienbaar jachtterrein, en krachtige zoekmachines als Google leiden de bronnenjager in enkele seconden naar zijn prooi. Die prooien zijn ook diverser dan vroeger. Behalve traditionele teksten kan ook een gespreksbijdrage die een keertje gepost is in een chatbox van MSN interessant zijn.
Tot slot ontstaan collages door schimmigheid. Het is niet altijd duidelijk wie de auteur is van een internettekst. Veel websitebouwers voelen zich bijvoorbeeld alleen verantwoordelijk voor de centrale pagina van hun websites, maar niet of nauwelijks voor de pagina's die daar verder aan hangen. Die vullen ze graag - en zonder bronvermelding - met alles wat van hun gading is.