Iktionaire
Selmore Getrich
Jan Kuitenbrouwer
Er gaan perioden voorbij dat hij niet uit het cellofaan komt, maar zolang het bestaat, bijna dertig jaar inmiddels, ben ik geabonneerd op Adformatie, weekblad over reclame, marketing en media.
Grappig, een branche volgen waar je zelf (bijna) niets mee te maken hebt. Naar een toneelstuk kijken zonder geluid, zoiets.
De hoofdkarakters, de bijrollen, de figuranten. De upstarts, de underdogs, de hasbeens en de wannabe's. (Ja, voor sociologische duidelijkheid moet je bij het Engels zijn.)
Reclame komt uit Amerika en de oernaam voor een Amerikaans reclamebureau is ‘Selmore’. Wilt u meer verkopen, ga naar Verkoopmeer. Directer kan het niet, of het zou ‘Getrich’ moeten zijn. Zelfde idee, zij het al iets minder direct: ‘Result’. Selmore is ook zo goed omdat het een eigennaam zou kunnen zijn. ‘Selmore Getrich, aangenaam.’
Wie meer niveau had, of wilde suggereren, adopteerde het advocatenmodel: de firmanten op een rijtje. FCB: Foote Cone & Belding. RSCG: Roux, Seguela, Cayzac & Goudard. FHV: Franzen, Hey & Veltman. PPGH: Pels, Ploegmakers, Glasbeek en Hettinga. Hoogtepunt: PMS&vW: Prins, Meijer, Stamenkovits en Van Walbeek. Bij meer dan drie letters volgt vaak een tweede afkorting. ‘PMS’, zei men dan, of ‘Prins, Meijer’. Om nooit meer ingeslikt te worden begon vW later een bureau genaamd ‘Van Walbeek, Et cetera’. Stamenkovits begon Campaign Company.
Dat werd de trend: ‘echte’ namen, veel Engels en/of een knipoog. ‘Imagine’, song van John Lennon, bureau van Ron Meijer (ooit de M in AMV). ‘CCCP’, ooit de Russische afkorting van de Sovjet-Unie, nu een multimediabureau. Colonel Parker, manager van Elvis, tevens reclamebureau van de oud-directeur van Kuiper & Schouten. Waarvan de oorspronkelijke creatieve directeuren nu een eigen bureau leiden genaamd ‘Skip Intro’ en ‘Leuk Werk(t)’.
Onlangs was er weer zo'n breakaway van toonaangevend talent dat zijn eigen bureau wil. Ze maken de nieuwe campagne voor Chello, 9½ minutes en Seven Seconds in Tibet, u weet wel, die Hollywood-persiflages.
De naam van hun bureau: Selmore.
Conclusie: een reclamebureaunaamtrend duurt dertig jaar. Zou ik de volgende nog halen?