Gonzo-journalistiek
? In februari overleed de Amerikaanse journalist Hunter S. Thompson. Volgens verschillende media was hij de grondlegger van de ‘gonzo-journalistiek’. Wat houdt dat woord precies in, en waar komt het eigenlijk vandaan?
Het boek Fear and Loathing in Las Vegas van Hunter S. Thompson werd in 1998 verfilmd.
! Gonzo-journalistiek (een vertaling van het Engelse gonzo journalism) is een vorm van verslaggeving waarbij het persoonlijke perspectief een belangrijke rol speelt. De verslaggever is een centrale figuur in het verhaal. De stijl is erg subjectief en kenmerkt zich onder meer door veelvuldig gebruik van de ikvorm, citaten, sarcasme, humor en overdrijving.
Kenmerkend voor de ‘ware’ gonzo-journalistiek is verder dat de tekst niet of nauwelijks wordt geredigeerd. Zo is het ook ontstaan: Thompson had uit tijdnood en bij gebrek aan inspiratie ooit zijn letterlijke kladnotities ingeleverd toen hij een verslag van een paardenrace moest schrijven. Toen een andere verslaggever dat las, ene Bill Cardoso van de Boston Sunday Globe, riep hij uit dat het ‘pure gonzo’ was. Het duurde niet lang ofgonzo journalism werd een bekend begrip.
Wat Cardoso precies bedoelde met gonzo en waar het vandaan kwam, is niet helemaal duidelijk; in het Italiaans betekent gonzo ‘onnozel, gek’, maar er zijn ook bronnen die het herleiden tot het Spaans, het Canadees-Frans of een groepstaal. In elk geval is gonzo in het Engels een van de vele woorden geworden voor iets wat excentriek of krankzinnig is.