Reclamefiguur van de eeuw
Door dat verwekelijkte imago leidde Marlboro begin jaren vijftig een kwijnend bestaan, tot Philip Morris besloot het roer rigoureus om te gooien. De sigaret kreeg een nieuw filter en een nieuwe verpakking (de ‘hardbox’) en werd bovendien gepositioneerd in een totaal andere rokersmarkt: die voor mannen. Om het merk eens en voor altijd van zijn vrouwelijke imago af te helpen werd het bovendien gepresenteerd als de sigaret van de (Amerikaanse) machoman in optima forma: de cowboy. Acteurs als David McLean en later Wayne McLaren bevolkten als Marlborocowboy jarenlang ‘Marlboro Country’ en nodigden de tabaksconsumenten via hun reclameboodschappen uit: ‘Come to where the flavor is’. Met succes, want nog geen twintig jaar na de herpositionering was Marlboro de populairste sigaret onder Amerikaanse mannen. En wat meer is: aan het einde van de twintigste eeuw werd de Marlboro-man verkozen tot ‘reclamefiguur van de eeuw’.
Ook in Nederland en België sloeg de reclamecampagne aan en werd Marlboro een populaire sigaret. Blijkbaar sprak het stoere beeld van de Marlboro-koeienjongen ook hier tot de verbeelding, want Marlboro-man ontwikkelde zich hier zelfs tot soortnaam voor stoere buitenmannen met een door het buitenleven getekend gelaat.
Dat hij sterk wordt geassocieerd met paardenvolk blijkt wel uit een recensie waarin de film The Horse Whisperer getypeerd wordt als een ‘geromantiseerd portret van een archetypische Marlboro-man’ (Het Financieele Dagblad, 24-10-1998), terwijl de recensent van een andere krant - wat minder vleiend - vindt dat de hoofdpersoon ‘eruitziet als een goed geconserveerde Marlboro-man die tussen de wuivende korenaren in een Grolschspotje figureert’ (Het Parool, 17-11-1998). Maar Marlboro-man wordt ook wel gebruikt voor vrijbuiters in het algemeen. Zo typeerde NRC Handelsblad de financiële wereld ooit als het domein ‘van de Marlboro Man, van de samoerai, de eenling die triomfeert’ (18-6-1996), terwijl een huurling in de krant beschreven wordt als ‘het type Marlboro man: stoer met een gouden ring in zijn oor’ (Het Parool, 28-7-1997). Wat lulliger is ‘de huisvader die zich een Marlboro Man waant’ (de Volkskrant, 25-4-2001) als hij zich maar in een stoere ruimtewagen van het merk Opel kan verplaatsen.