Stimuleringsprijs
Presentatoren op radio en televisie zijn een doorgeefluik van informatie. De manier waarop het nieuws gebracht wordt, kan veel invloed hebben op de inhoud en het effect van de boodschap. ‘Om de kwaliteit van de berichtgeving bij nieuwe generaties presentatoren te waarborgen is de Philip Bloemendal Prijs in het leven geroepen’, zegt de initiatiefneemster van de prijs, de weduwe van Bloemendal, Mieke Bloemendal-Olman. De tweejaarlijkse stimuleringsprijs is ingesteld door het Philip Bloemendal Fonds en werd voor het eerst uitgereikt in 2002. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 3500,- en een kunstwerk. Jonge, talentvolle presentatoren op het gebied van (achtergrond) nieuws kunnen door hun omroep of het publiek aangemeld worden.
Een vijfkoppige jury, waarin onder anderen Henny Stoel (voormalig presentator NOS Journaal) en Henk van Gelder (NRC Handelsblad) zitting hebben, bekeek en beluisterde de inzendingen. Het aantal was dit jaar enigszins teleurstellend: slechts zeven. Drie van hen waren volgens de jury serieuze kanshebbers voor de prijs: behalve Lucella Carasso waren dat Thomas Loudon (NOS Journaal) en Henry Schut (Studio Sport). ‘Alle genomineerden komen inderdaad bij de NOS vandaan’, zegt Stoel. ‘De commerciële en regionale zenders hebben het helaas laten afweten, dat is erg jammer. Ook daar zit talent, maar dat moet zich wél kenbaar maken.’
De drie overgebleven kandidaten vormden volgens de jury een sterk trio, dat duidelijk uitstak boven de rest. Volgens Henny Stoel onderscheidt Lucella Carasso zich door haar interviewtechniek en de manier waarop ze mensen benadert, Thomas Loudon door zijn mooie reportages in en over de Arabische wereld en Henry Schut door zijn speelse teksten, een goed afgewogen combinatie van feiten en commentaar.