Tijdschrift
Muttersprache en Der Sprachdienst
Op bladzijde 238 van dit nummer bespreekt Marc van Oostendorp een aantal organisaties die met het Genootschap Onze Taal verwant zijn. Een daarvan is de Gesellschaft für deutsche Sprache (GfdS), een in Wiesbaden zetelende vereniging van 2500 leden met onderafdelingen in heel Duitsland, maar ook ver daarbuiten (bijvoorbeeld in Boston, Madrid, Tallinn, Sjanghai, Rome, Omsk en het noordpoolgebied). In de doelstelling van de vereniging wordt onder meer gesproken over ‘het verdiepen van het bewustzijn ten aanzien van de Duitse taal’, ‘het kritisch volgen van taalontwikkelingen’ en ‘het geven van wetenschappelijk gefundeerde taaladviezen’. Dit laatste gebeurt door de Sprachberatungsdienst van de GfdS, die bijvoorbeeld informatie over achternamen en adviezen over de toelaatbaarheid van voornamen verstrekt.
De uitvoering van de andere twee doelen krijgt vooral gestalte in de twee tijdschriften die de vereniging uitgeeft: Muttersprache en Der Sprachdienst. Het eerste blad heeft een wat theoretisch en wetenschappelijk karakter. Het publiceert langere artikelen (5-20 bladzijden) over zeer uiteenlopende onderwerpen. Uit de inhoud van een willekeurig nummer: ‘de taalpolitiek van de Bondsrepubliek’, ‘taaladviesdiensten in Duitsland en Zwitserland’, ‘syntaxis en semantiek van krantenkoppen’, ‘gevleugelde woorden uit Goethes Faust’ en ‘de woordenschat van de schrijver Ben Traven’. Verder bevat iedere aflevering een aantal boekbesprekingen. De omvang van Muttersprache is zo'n honderd bladzijden.
Der Sprachdienst is dunner (vijftig bladzijden) en is vooral gericht op de dagelijkse taalpraktijk. Het bevat doorgaans twee tot vier kortere artikelen (1-5 bladzijden) over zaken als spelling, interpunctie, stijl, grammatica, etymologie en naamkunde. Voorts biedt het boekrecensies, een vraag-en-antwoordrubriek en allerlei verenigingsmededelingen. Jaarlijks terugkerende onderwerpen zijn de ‘populairste voornamen’, de verkiezing van het ‘woord (en “Unwort”) van het jaar’ en de uitreiking van twee prijzen voor respectievelijk journalisten en mediapersoonlijkheden die een positieve invloed hebben op de ‘taalcultuur’.
Een overzicht van een aantal van deze rubrieken (de rubriek ‘woord van het jaar’ gaat terug tot 1971) is terug te vinden op de website van de GfdS (www.gfds.de). Deze site biedt vooral een overzicht van de organisatie van de vereniging en wat ze allemaal doet. Verder zijn er artikelen uit bovengenoemde tijdschriften te vinden, een aantal taaladviezen en een lijst van boeken die door de GfdS worden uitgegeven.
Der Sprachdienst verschijnt zes keer per jaar. Een abonnement kost €30,68 exclusief porto. Muttersprache verschijnt vier keer per jaar en kost €67,49 exclusief porto. Meer informatie vindt u op de website van de GfdS (www.gfds.de). Aanmeldingen per telefoon: 00 49 611 99 95 50, of per e-mail: ds.gfds@t-online.de.