Bouw en nijverheid
Denkbeeldige bouw-, timmer- en andere gereedschappen
Aanzaagzaag Voor als men te veel heeft afgezaagd; ook de houttrekker komt dan van pas. Volgens hetzelfde principe werkt de aanschaafschaaf. Zeer populair motief in het Engels: board stretcher, rock stretcher, chicken stretcher, bill stretcher, wall stretcher, bottle stretcher. Duits: Bretterund Leistenstrecker.
Balkenschaar Een van de vele fantasiescharen. Varianten: de randschaar, de rafelschaar (eind negentiende eeuw, onder houtzagers in Zaandam) en de strangschaar, waarmee mijnwerkers de wanden van de mijn glad zouden maken (een strang is een stalen sleepkabel).
Bermschaaf Uit de wegenbouw: ‘Een collega-praktikant, weggezonden om een bermschaaf bij een andere aannemer te halen, kwam terug met de mededeling dat hij er een gehuurd had voor vijfhonderd gulden per dag.’ (Ch. van Wettum) Hetzelfde verhaal doet de ronde over de betonschaaf.
Buizenklophamer Even onzinnig als de daghamer die men eertijds bij de smid moest halen.
Uit advertentie LIDL.
Boorgaatjes, een kilo - Op hetzelfde stramien: veertig gaten, een doos paalgaten, een doosje spijkergaatjes, kortelinggaten (kortelingen zijn dwarsbalken in steigerwerk).
Centerpunttangetje De centerpunt is het middenpunt van de center (oftewel de kop) van een draaibank.
Compressiepoeder Aankomende automonteurs krijgen van ervaren collega's de opdracht om compressiepoeder te gaan kopen bij een auto-onderdelenwinkel. Ook: flesje compressielucht, bus compressie.
Emmertje stroom Altijd handig als het draadloze verlengsnoer niet werkt.
Gelijkstroomtransformator Een natuurkundeleraar probeerde hier in 1950 een lezer mee voor de gek te houden. Ook Duits: Gleichstromtrafo.
Giechelolie ‘Mijn originaliteitsprijs gaat echter naar de leerling-metaalbewerker van een grote Schiedamse scheepswerf die zich gráág de straat op liet sturen voor een flesje giechelolie. Hij verlummelde zijn hele dag in de kroeg, kwam onverstoorbaar bij de ploegbaas terug en sprak de historische woorden: “Helemaal uitverkocht. Daarom heb ik maar een doosje tisserniet voor u meegebracht.”’ (Huib Boogert, De Telegraaf, 2 juni 2001)
Glasparkers Parkers zijn zelftappende schroeven, maar glasparkers zijn even irreëel als de glasschaaf en de glazen bijl.
Hamerstelenvet Zeer populair, evenals het spijkervet. Ook gehoord: drijfriemvet.
IJzerlijm ‘Vroeger werden nieuwkomers in een constructiebedrijf er weleens opuit gestuurd voor ijzerlijm, maar sinds er metaallijmen, zoals epoxylijm en tweecomponentenlijm op de markt zijn, gaat die grap niet meer op.’ (Rolf Engmann)
Kopermagneet Ook in het Duits: Kupfermagnet, Messingmagnet. In het zilverstadje Schoonhoven is ook de zilvermagneet bekend.
Koudbrander Even absurd als vierkante kogellagers, het vetleren handzaagje en keilspijkers.
Linkshandige schroevendraaier Ook in het Engels: left-handed screwdriver. Een van de Angelsaksische standaardvoorbeelden van een fopboodschap is de ‘left-handed monkey wrench’ (‘Engelse sleutel’).
Luchtbelletjes voor de waterpas Ook bekend bij Duits- en Engelstaligen: ‘Ersatzluftblase für die Wasserwaage’; ‘air bubble for the spirit level’.
Moerbeksleutel ‘Als klein jongetje, zo midden jaren dertig, vond ik het prachtig als begin augustus de Middelburgse kermis werd opgebouwd. Als kijkertje werd mij opgedragen even de moerbeksleutel te halen bij de poffertjestent.’ (E. Oldeman)
Nijnagels Bestaan, het zijn alleen geen spijkers, maar, aldus Van Dale, ‘plaatsen waar de huid langs de nagel is ingescheurd’. Vergelijk een kilo baardnagels.
Plafonddrempel Eveneens gezocht: plafondspijkers en de plafondschaar (de laatste al in 1900).
Plastic aardklem Een lezer herinnert zich hoe een stagiair in 1954 bij de NSF (Nederlandse Seintoestellen Fabriek) te Hilversum een plastic aardklem moest halen voor de telefooncentrale waar zijn collega's aan werkten. Met een opdrachtbon ging hij vergeefs van het ene magazijn naar het andere en ten slotte, op zijn eigen voorstel, de stad in. Bruinverbrand kwam hij de volgende dag terug. ‘Tot in Loosdrecht hadden ze nergens zo'n klem! Er kwam wel een standje voor de man die de opdracht had gegeven. Als stagiair kreeg je toen tien cent per uur - tachtig cent vergooid voor zo'n stomme opdracht!’ (E. Mol)
Poelepetatieklepje Leerling-automonteurs moeten het weleens bijstellen. Dat poelepetaat een ander woord is voor parelhoen, maakt de betekenis alleen maar raadselachtiger.
Porringpunten, een emmertje - Boodschap waarmee een timmerman jongmaatjes naar de ijzerwinkel stuurde. De porringdraad is volgens Van Dale de draad die een metselaar bevestigt op het middelpunt van de cirkel waarvan een te metselen boog een segment is: door de porringdraad strak te spannen kan men op elk willekeurig punt de richting van de voegen bepalen. Het