Uilskuiken
? Ik heb altijd begrepen dat de uil een symbool is van wijsheid. Toch wordt het woord uilskuiken gebruikt voor iemand die uitgesproken dom is of iets doms doet. Waar komt dat verschil vandaan?
De huldiging van landskampioen Ajax op 5 mei 2002
Foto: ANP
! De symboliek van de uil verschilt van cultuur tot cultuur, zo maken we op uit Prisma van de symbolen (1991) van Hans Biedermann. De oude Grieken beschouwden de uil als een wijs dier, waarvoor dit boek als verklaring geeft: ‘Uilen lijken overeen wijze, afwachtende, in zichzelf gekeerde en peinzende blik te beschikken, terwijl ze bovendien in het donker kunnen zien.’ Die associatie met wijsheid is door de grote invloed van de Griekse cultuur in veel Europese culturen overgenomen. In andere streken werd of wordt de uil juist geassocieerd met kwade geesten of demonen, met de dood of met onheil. Ook in onze streken had de uil niet altijd een goede naam, wat volgens Biedermann samenhing met ‘zijn nachtelijke (“lichtschuwe”) levenswijze, zijn schuwheid, zijn geruisloze vlucht en zijn klaaglijke roep’.
Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT, deel XVII, 1984) noemt tal van uitdrukkingen en verbindingen waarin de uil voorkomt. De meeste daarvan zijn niet al te vleiend. Uit het WNT blijkt dat uil vooral als scheldwoord werd en wordt gebruikt, onder meer voor ‘sukkel’, ‘botterik’, ‘vlegel’ en ‘onbeduidend persoon’, en ‘in algemeeneren zin als louter minachtende benaming’ vooreen persoon. Het woord uilskuiken is eigenlijk een versterking van uil in dergelijke betekenissen: een uil is al dom, maar een uilskuiken is helemáál onnozel.