Bloemenbon
Naast de inhoud en de formulering van de eigenlijke reactie op de klacht is er nog iets wat bepalend is voor de klantvriendelijkheid van de afhandeling: de manier waarop de mondelinge of schriftelijke afhandeling als geheel verloopt. Aan de ene kant moet de klager in staat worden gesteld zijn kant van de zaak duidelijk te maken, aan de andere kant moet u de mogelijkheid hebben om uit te zoeken wat er precies gebeurd is voordat u een beslissing neemt.
En natuurlijk komt er bij een klantvriendelijke klachtenbehandeling nog meer kijken. Een klachtenbehandelaar kan alleen goed functioneren wanneer de organisatie die hij vertegenwoordigt als geheel ook klantvriendelijk is. Klanten moeten worden geïnformeerd op welke manier ze een klacht kunnen indienen. De klachtenafdeling moet herkenbaar en bereikbaar zijn. Er moet een klachtenmanagement zijn dat de klacht en de afhandeling daarvan registreert en ervoor zorgt dat er lering kan worden getrokken uit eventuele fouten. Maar alles staat of valt met de kwaliteit van de reactie op de klacht in het eerste contact tussen organisatie en klant.
Illustratie: Hein de Kort
Dat het ook weleens goed gaat, moge blijken uit de reactie die ik van mijn bank kreeg op mijn klacht dat een van mijn rekeningen was opgeheven, terwijl ik nu juist te kennen had gegeven dat ik die rekening wilde behouden. Niet alleen liet de bank mij weten dat zij de gang van zaken oprecht betreurde en dat zij de gemaakte fout onmiddellijk zou herstellen, uiteraard zonder voor mij nadelige gevolgen voor de renteberekening, maar bij de aangeboden verontschuldigingen werd ook een bloemenbon gevoegd: ‘voor het geleden ongemak’.
Van M.E. van den Bergh en M.A. van Rees verscheen in 1995 het boek Reageren op klachten. Handleiding voor een klantvriendelijke klachtenbehandeling, Bohn Stafleu Van Loghum.