Evenveel bakkers als vissers
Dan en het vergelijkende als doen eveneens iets getalsmatigs. De rekenkundige tegenhangers van ‘groter of kleiner dan’ en die van ‘gelijkheid’ zijn de tekens > (groter dan), < (kleiner dan) en = (gelijk aan). In de verbinding meer vissers dan bakkers geldt: ‘aantal vissers > aantal bakkers’, en in evenveel bakkers als vissers: ‘aantal bakkers = aantal vissers’. In rekenkundige termen: er moet iets bij opgeteld dan wel van afgetrokken worden, en het ene aantal is gelijk aan het andere.
Ook het voegwoord of heeft een rekenkundige kant. In het voorbeeld ‘Jan is bakker of visser’ behoort Jan tot de verzameling die het resultaat is van de samenvoeging van de bakkers en de vissers. Daar moet je nog de doorsnede (dat wat beide verzamelingen gemeen hebben) van aftrekken, omdat Jan niet tegelijk bakker en visser zou kunnen zijn.
Al eerder zagen we dat deze voegwoorden in sommige gebruikswijzen geen samentrekking toelaten. Zo konden in de volgende zinnen de woorden tussen haakjes niet worden weggelaten:
- | Hij hoeft maar te kikken of (hij) krijgt zijn zin al. |
- | Je maakt nog zo'n opmerking en (je) kunt gaan. |
- | Hij was nauwelijks binnen of (hij) begon al aan te dringen op een pauze. |
Nu wordt duidelijk waarom hier geen samentrekking mogelijk was. Juist in deze gebruikswijzen ontbreekt een rekenkundige betekenis. De verbindingen hebben meer een ‘als-dan’-betekenis of een ‘toen’-betekenis. Samentrekking en rekenkundige betekenis zijn blijkbaar onlosmakelijk met elkaar verbonden.