Brom en piep
Er is kennelijk een relatie tussen toonhoogte en lichaamsomvang, maar wat is die dan precies? Door verschillen in de bouw van het strottenhoofd praten vrouwen op een hogere toon dan mannen, en kinderen hoger dan volwassenen. Met name de eigenschappen van de stembanden spelen hierbij een grote rol: hoe stijver, gespannener, korter en dunner de stembanden, hoe sneller ze trillen. En hoe meer trillingen, hoe hoger de stem.
Eenjarige baby's zitten op 400 Hz. Tot aan de puberteit daalt de toonhoogte geleidelijk tot zo'n 220 Hz. Daarna treedt er bij jongens een spectaculaire en snelle daling in, die gepaard gaat met een sterke vergroting van het strottenhoofd. Dit verschijnsel staat bekend als ‘de baard in de keel’. Ten gevolge van hormonale ontwikkelingen zijn de stembanden van mannen aan het einde van de puberteit zo'n 50% langer dan die van vrouwen. Volwassen mannen hebben een toonhoogte van rond de 100 Hz; vrouwen, zoals gezegd, van rond de 200 Hz. Er bestaat natuurlijk veel variatie door individuele verschillen en door de genoemde culturele factoren, maar toonhoogte wordt ook beïnvloed door leeftijd. Zo gaan volwassen mannen steeds hoger spreken naarmate ze ouder worden.
Illustratie: Frank Dam
Lichamelijk en cultureel bepaalde toonhoogteverschillen.
De samenhang tussen de lengte van de stembanden en toonhoogte geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren: een muis piept en een beer bromt.