Top-8 van regels uit de e-mailetiquette
1. Geef uw brief een duidelijk onderwerp
Als uw elektronische brief bij de ontvanger binnenkomt, ziet deze in eerste instantie alleen de onderwerpregel. Een brief zonder onderwerpregel nodigt niet uit tot lezen, en schreeuwerige toevoegingen als ‘Urgent! Meteen antwoorden!’ hebben vaak een averechts effect.
2. Let op de ‘CC’
Net als gewone brieven kan een e-mail aan verschillende personen tegelijk verstuurd worden. De meeste e-mailprogramma's hebben zelfs faciliteiten voor het aanleggen van verzendlijsten. Bij de verzending kunt u een onderscheid maken tussen de ‘To’, de ‘CC’ en de ‘BCC’. De ‘To’ is de eigenlijke geadresseerde (meestal maar één persoon). De ‘CC’ (de ‘carbon copy’) is een kopie van de brief voor derden, en de ‘BCC’ (‘blind carbon copy’) is een gesloten kopie: de ontvangers van de ‘To’ en de ‘CC’ krijgen niet te zien wie de ‘BCC’ is. Een te ruimhartig gebruik van verzendlijsten, ‘CC’ en ‘BCC’ is de grootste ergernis onder e-mailgebruikers. Vooral wanneer u op een brief antwoordt, en het antwoord aan alle ontvangers van de ‘CC’ en ‘BCC’ toestuurt, genereert u al snel een heleboel overbodige post. Een voorbeeld: een personeelsfunctionaris van een bedrijf met 50 medewerkers stuurt een berichtje aan allen dat de heer De Vries ziek is. 10 personen antwoorden aan alle ontvangers het berichtje ‘Beterschap, Klaas!’ Dan zijn er al 549 berichtjes verstuurd waarvan 39 mensen er elk 11 gehad hebben.
3. Pas op met grapjes
In het algemeen geldt dat u er rekening mee moet houden dat u wellicht in een spreektaalachtig register schrijft, maar de bijkomende middelen van spreektaal (stem, gezicht) mist. Een grapje op schrift kan snel verkeerd begrepen worden. Een conflict dat op papier/ scherm wordt aangekaart, lijkt onmiddellijk ernstiger. Lees elk bericht dat u verstuurt ten minste eenmaal in zijn geheel door.
4. Verspil geen ruimte
Lange berichten kunnen niet alleen uzelf, maar ook de ontvanger op kosten jagen. Vooral het meesturen van grote bijlagen (‘attachments’) kan zeer hinderlijk zijn. Een e-mail van 1500 woorden (dat is al flink lang) neemt slechts zo'n 10 kb in beslag, maar een simpel geluidsbestand van drie minuten is al snel tienduizend keer zo groot.
5. Geen reclame of kettingbrieven
Zinloze post is een grote ergernis van e-mailgebruikers. Reclame is meestal ongrijpbaar (het antwoordadres is nietbestaand), maar kettingbrieven, vaak met viruswaarschuwingen, worden door particulieren verspreid. Stuur daarom nooit een viruswaarschuwing die u zelf krijgt naar al uw vrienden door.
6. Pas op met plakken
De meeste e-mailprogramma's bieden een gemakkelijke antwoordmogelijkheid: u drukt op de knop ‘Reply’, en u kunt een nieuwe brief intypen. De oorspronkelijke brief staat als citaat alvast in uw brief opgenomen. Veel mensen typen snel hun antwoord daarboven, en laten het citaat onder aan de brief staan. Vervolgens krijgt u weer een antwoord, waaronder uw antwoord én de oorspronkelijke brief weer staan. Op deze manier plakt u steeds de hele correspondentie aan de nieuwe brief vast en verspilt u onnodig ruimte.
Ondertekeningen bevatten soms ware kunststukjes van zogeheten ASCII-art en meer of minder snedige spreuken.
7. Knip in uw citaten of vat samen
Een andere mogelijkheid dan plakken is het toevoegen van uw antwoord als commentaar in de brief die u citeert. Dat kan erg handig zijn, maar als de aangeschrevene hetzelfde doet, resulteert dat al snel in een onoverzichtelijke cascade van citaten en antwoorden. Vooral bij discussies in nieuwsgroepen is dit schering en inslag. Knip in uw citaten weg wat niet (meer) relevant is, of verwijder een groot deel van de cascade en vat eventueel de discussie samen. Geef netjes aan waar u geknipt hebt (bijvoorbeeld door de toevoeging ‘[knip]’, of ‘[verhaal over oma weggestreept]’).
8. Houd uw ondertekening bescheiden
Veel e-mailprogramma's bieden de mogelijkheid tot een zogeheten ‘signature file’, een soort elektronische handtekening die automatisch aan elk bericht wordt toegevoegd dat u verstuurt. Veel mensen maken complete kunstwerkjes van zo'n handtekening, compleet met tekeningen en levenswijsheden of snedige motto's (zie het voorbeeld). Vraag u echter bij elk bericht af of de ontvanger daar wel prijs op stelt. Vooral als u dagelijks met dezelfde personen communiceert, gaat zo'n uitvoerige handtekening snel irriteren. Bedenk dat u die handtekening zelf nooit ziet bij het versturen!