| |
| |
| |
InZicht
Raymond Noë
InZicht licht u in over nieuwe boeken, congressen en lezingen in taalkundig Nederland. Vermelding in deze rubriek betekent niet dat de redactie ze aanbeveelt. Voor een zo volledig mogelijk beeld hebben wij ook uw hulp nodig. Weet u iets waarvan u denkt dat het in deze rubriek thuishoort, laat het ons dan weten.
Verschijningsdata en prijzen onder voorbehoud.
| |
Voetbalwoorden
Ter gelegenheid van het EK voetbal verscheen Boerenkoolvoetbal, een boekje waarin vrijwel alle Nederlandse samenstellingen die eindigen op -voetbal (250 stuks) zijn opgenomen. Die woorden - van achteruitvoetbal tot zweetvoetbal - zijn grofweg onder te brengen in vier categorieën: ze beschrijven wát er gespeeld wordt (blaasvoetbal, tennisvoetbal), door wie (vrouwenvoetbal, cafévoetbal), hoe (paniekvoetbal, droomvoetbal) en ‘waarom’ (interlandvoetbal, eredivisievoetbal). Elk woord wordt van een verklaring voorzien - al dan niet geïllustreerd met een citaat - waarin ook veel feitjes en weetjes zijn opgenomen.
Boerenkoolvoetbal van Wim Daniëls is een uitgave van Sdu Uitgevers en kost f 19,90. (117 blz.)
ISBN 90 5797 069 4
| |
De taal van Wim T. Schippers
Na Marten Toonder en Van Kooten en De Bie is nu ook Wim T. Schippers geëerd met een boek over zijn ‘taalbehandeling’ en over de invloed die hij daarmee op het Nederlands heeft (gehad). Het boek begint met een essay over het fenomeen Schippers. Onderwerpen (onder meer): carrières (kunstenaar, radio- en televisiemaker, schrijver, muzikant), levensvisie, taalgebruik, dramawerk, personages en stijlkenmerken. Hierna volgt het eigenlijke lexicon, waarin vele taalverrijkingen van Schippers' hand vermeld staan, alle voorzien van de context waarin ze ontstaan en gepresenteerd zijn. Het boek sluit af met een titel- en een woorden/zinnenregister. Een voorpublicatie uit dit boek stond in het meinummer van Onze Taal.
Verdomd interessant, maar gaat u verder... De taal van Wim T. Schippers van Ingmar Heytze en Vrouwkje Tuinman is een uitgave van Sdu/Standaard en kost f 19,90. (143 blz.)
ISBN 90 5797 077 5
| |
Succesroman
Bert Reesinck schreef een boek waarvan de titel alle aspirant-bestsellerauteurs zal aanspreken: Hoe schrijf ik een succesroman? Aan bod komen de uitgeefwereld, de kenmerken van de roman en de bestseller, en het schrijfproces. Dat klinkt droger dan het is, want Reesinck heeft ervoor gekozen de onderwerpen te verduidelijken met voorbeelden uit het werk van ‘grote schrijvers’, en ook illustreert hij zijn betoog met hun denkbeelden over literatuur en over het schrijven van een roman. Het boek bevat een zaken- en een personenregister.
Hoe schrijf ik een succesroman? wordt uitgegeven door Sdu Uitgevers en kost f 29,90. (195 blz.)
ISBN 90 5797 068 6
| |
De Navorscher
De Stichting Historic Future heeft als doelstelling het op cd-rom ontsluiten van historische bronnen - in de praktijk: jaargangen van tijdschriften - die van pas kunnen komen bij historisch, heraldisch en genealogisch onderzoek. De jongste uitgave van Historic Future bestaat uit drie cd-roms met daarop alle jaargangen van De Navorscher, een tijdschrift dat verscheen tussen 1851 en 1960. De Navorscher vervulde toentertijd eenzelfde functie als sommige internet-nieuwsgroepen nu, namelijk die van forum voor uitwisseling van informatie. In De Navorscher verschenen korte verhandelingen over zeer uiteenlopende onderwerpen uit de geschiedenis, taalkunde, wapenkunde, genealogie, enzovoort (voorbeelden: ‘De laatste wilsbeschikking van Piet Hein’ en ‘Woorden op het platte land van Noord-Holland nog gebruikelijk’). Bovendien kon men vragen ter beantwoording voorleggen.
De drie cd-roms bevatten een ‘opgepoetste’ fotografische herdruk van het tijdschrift (55.000 bladzijden, inclusief registers) die ook op woordniveau doorzoekbaar is. Geschikt voor Windows en Macintosh.
De Navorscher 1851-1960 is een uitgave van de Stichting Historic Future en het Centraal Bureau voor Genealogie. De cd-roms zijn te bestellen door f 99,- over te maken op rekeningnummer 4558273 t.n.v. Stichting Historic Future. Postbus 5163, 1410 AD Naarden. ISBN 90 76650 10 1
| |
Beeld van het Nederlands
De Nederlandse Taalunie viert dit jaar haar twintigjarig bestaan, en naar aanleiding daarvan verscheen onlangs Beeld van een taal, een boek dat, heel letterlijk, een beeld van het Nederlands wil oproepen. De samenstellers, Ewoud Sanders en Ludo Permentier, bundelden daartoe een veelheid van korte bijdragen van of over al dan niet bekende taalgebruikers (onder anderen Herman Brusselmans, Kader Abdolah en Beatrijs Ritsema), waarin duidelijk wordt gemaakt welke rol het Nederlands - of een aspect daarvan - in hun leven speelt. De vele foto's van Nederlandse fotografen (onder anderen Ed van der Elsken en Cas Oorthuys) vullen dit ‘beeld van een taal’ verder aan.
Beeld van een taal is een uitgave van Sdu/Standaard en kost f 25,-. (240 blz.)
ISBN 90 5797 052 X
| |
E-beeldwoordenboek
Uitgeverij Elmar bracht onlangs een drietalig (Nederlands, Frans, Engels) elektronisch beeldwoordenboek op de markt onder de titel Zo heet dat! De cd-rom bevat 3500 illustraties en 50 animaties, verdeeld over 600 onderwerpen uit onder meer wetenschap, techniek, kunst en vrijetijdsbesteding. In elke illustratie kunnen met de muis onderdelen aangeklikt worden, waarna de Nederlandse benaming plus de Franse en de Engelse vertaling hiervan in beeld verschijnen. Ook kan de uitspraak van de woorden beluisterd worden. Geschikt voor Windows 3.1 en hoger, en voor Macintosh 7 en hoger.
Zo heet dat! is een uitgave van Elmar en kost f 49,95.
ISBN 90 389 0955 1
| |
Nieuw taaltijdschrift
Uitgeverij Samsom heeft een nieuw taaltijdschrift op de markt gebracht. Het blad heet TaalActief, en de doelgroep bestaat volgens het persbericht uit ‘tekstschrijvers, secretaresses, docenten, beleidsmedewerkers en verder een ieder in Nederland en Vlaanderen die hecht aan correct taalgebruik’. De inhoud richt zich vooral op schriftelijk taalgebruik in werksituaties, overigens zonder al te zwaar de nadruk te leggen op adviserende artikelen: ook
| |
| |
onderwerpen als etymologie, neologismen, taalontwikkeling en taal op internet komen aan bod.
TaalActief staat onder redactie van Riemer Reinsma en wordt uitgegeven door Samsom. Per jaar verschijnen zes afleveringen van 24 bladzijden. Jaarabonnement: f 139,-. Informatie: Samsom Customer Care Center; tel. 0172 - 46 68 47.
ISSN 1566-3884
| |
Taalunieversum
De Nederlandse Taalunie introduceerde begin mei het Taalunieversum (www.taalunieversum.org), een zogenoemde ‘portaalsite’, waar iedereen die informatie zoekt over het Nederlands en/of de neerlandistiek een antwoord op zijn vragen dan wel een relevante verwijzing moet kunnen vinden. Zie ook het artikel elders in dit nummer.
| |
Activiteiten Stichting Natuurlijk Nederlands
In 1998 werd na een oproep in Onze Taal de Initiatiefgroep Woordenlijst Onnodig Engels gevormd: een club van taalliefhebbers die het tij van het oprukkende Engels wilden keren. In mei 1999 werd de initiatiefgroep opgeheven; de taken werden overgedragen aan de nieuw opgerichte Stichting Natuurlijk Nederlands.
Inmiddels zijn binnen deze stichting een aantal werkgroepen actief. Zo is er een werkgroep Publieksacties, die onlangs nog in het nieuws kwam met een actie in verband met de naam van het in Zwolle geopende ‘Conference Building’. Voorts wordt er gewerkt aan een woordenlijst met alternatieven voor Engelse woorden. Na de zomer moet hiervan een eerste versie uitkomen. Weer een andere groep werkt aan het uitbrengen van een artikelenbundel waarin het verschijnsel ‘onnodig Engels’ kritisch wordt besproken. De bijdragende auteurs zijn vooral afkomstig uit de wereld van cultuur en wetenschap. En ten slotte zijn er twee affiches gemaakt, waarop voor enkele tientallen ‘onnodig Engelse’ woorden een passend Nederlands alternatief aangedragen wordt. De affiches kosten f 2,60 per stuk; verzending inclusief koker kost f 10,50. Er gaan ongeveer zes affiches in één koker. Wie jaarlijks f 35,- of meer doneert, krijgt een korting van f 10,- op de eerste zending.
Wie een van de werkgroepen wil versterken, donateur wil worden (minimaal f 25,- per jaar) of affiches wil bestellen, kan zich richten tot de Stichting Natuurlijk Nederlands, Postbus 2093, 2301 CB Leiden. Gironummer: 8208521.
| |
Juniorendag toegepaste taalkunde
Op vrijdag 1 december vindt de elfde Juniorendag van de Nederlandse Vereniging voor Toegepaste Taalwetenschap (ANéLA) plaats, ditmaal aan de Rijksuniversiteit Groningen. De dag opent met een plenaire lezing en vervolgens kan men zelf een programma samenstellen uit verschillende lezingen en posterpresentaties door junioren (studenten en promovendi) die onderzoek doen op het terrein van de toegepaste taalkunde: taalgebruik, taalverwerving, taalonderwijs, taalbeheersing, taal en techniek, of bedrijfscommunicatie. Iedereen die belangstelling heeft voor toegepast taalkundig onderzoek is van harte welkom.
Studenten en promovendi op het terrein van toegepaste taalwetenschap die een lezing of een posterpresentatie willen houden, kunnen zich vóór 11 september aanmelden door een inschrijfformulier en een samenvatting (max. 200 woorden) te sturen naar: Joanneke Prenger, Taal & Communicatie, Postbus 716, 9700 AS Groningen of naar <J.Prenger@let.rug.nl>.
Inschrijving als toehoorder kan tot 1 november. Informatie: Eefke Jacobs, 050 - 573 44 85; Monique Sollie, 050 - 312 68 37.
|
|