Schepje erbovenop
Herhalingswoorden kunnen wel zo'n vijftien verschillende functies vervullen. De belangrijkste noem ik hieronder.
Veel herhalingswoorden drukken intensivering uit. Een hedendaags voorbeeld uit het Nederlands is drukdruk of - wanneer het nog drukker is - drukdrukdruk of zelfs drukdrukdrukdrukdruk. Een ander voorbeeld komt uit het Sranantongo, de volkstaal van Suriname, waarin krin de betekenis ‘schoon’ heeft, terwijl krinkrin daar nog een schepje bovenop doet: ‘helemaal schoon’.
Herhalingswoorden kunnen ook benadrukken dat een bepaalde hoeveelheid zeer aanzienlijk is. In het Afrikaans geef je met de zin ‘Die kinders drinken bottels-bottels limonade’ aan dat de kinderen heel veel limonade drinken, de ene fles na de andere.
Verder kunnen met herhalingswoorden de duur, de lengte (in tijd) van iets worden aangegeven. J.J. Ras noemt in zijn boek Inleiding tot het Javaans (1982) ‘het duratieve aspect’ het meest algemene kenmerk van werkwoorden die herhaling kennen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het voortduren van een handeling, zoals in de Javaanse zin ‘Darma sakancané pada surak-surak lan pada keplok-keplok.’ (‘Darma en zijn vriendjes zaten te juichen en in hun handen te klappen.’)
In vrij veel talen kunnen herhalingswoorden een meervoud aanduiden. In het Indonesisch en in de Australische aboriginaltalen is dat een heel gangbare functie van herhalingswoorden. In het Bahasa Indonesia, de algemene Indonesische taal, hebben orang en kucing respectievelijk de betekenis ‘mens’ en ‘kat’, terwijl orang-orang en kucing-kucing de meervoudsvormen ‘mensen’ en ‘katten’ aangeven.