Het proefschrift van...
Karl de Leeuw: historisch geheimschrift
Marc van Oostendorp
Het einde van de achttiende eeuw was een woelige tijd in Europa. Amerika had zich zojuist onafhankelijk verklaard en de Franse revolutie stond op uitbarsten. In Nederland streden de orangisten, aanhangers van de prins van Oranje, tegen de patriotten, die het toenmalige Nederland vrijwel helemaal in handen hadden.
De politieke onrust in Europa bracht grote belangstelling voor geheimschrift met zich mee. Versleutelde teksten konden tamelijk veilig van de ene naar de andere stad worden verstuurd. Een van de belangrijkste orangisten was Laurens Pieter van de Spiegel (1737-1800), raadpensionaris van Holland. Wie de archieven van Van de Spiegel (die zich nu in het Rijksarchief Zuid-Holland bevinden) bestudeert, komt daar anonieme documenten tegen die bijvoorbeeld als volgt beginnen:
Eerder dit jaar promoveerde Karl de Leeuw aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over het geheimschrift in de achttiende eeuw. Hij onderzocht hoe in Nederland, net als in de rest van Europa, het geheimschrift opkwam en hoe er officiële ‘Zwarte Kamers’ ontstonden, geheime instituten voor de ontcijfering van gecodeerde berichten. Bovendien boog hij zich met zijn collega-onderzoeker Hans van der Meer over enkele oude versleutelde documenten, en samen probeerden ze deze alsnog te ontcijferen. Dat deden ze ook met het bericht hierboven.
Er was over die tekst niet meer bekend dan dat hij waarschijnlijk naar Van de Spiegel gestuurd was. Zelfs wie de afzender was, of welke taal er gebruikt werd - Nederlands, Frans, of misschien zelfs Duits of Engels - viel niet op voorhand te zeggen.
In dit geval hielp de statistiek. In het bericht staan er regelmatig punten tussen de getallen. Ze wisten uit ervaring dat die punten in geheimschriften vaak gebruikt werden om woordgrenzen aan te geven. Bovendien werden er in totaal slechts 36 verschillende getallen gebruikt. Dat maakte het volgens de onderzoekers waarschijnlijk dat elk getal stond voor een letter. Sommige bijzondere getallen (zoals 141, dat als enige niet met een 6 begint) verwezen dan misschien naar veelvoorkomende namen of naar data.