Tijdschrift
Taal en Tongval, tijdschrift van de centra voor Nederlandse en Friese Dialectologie (met als bekendste vertegenwoordiger het Meertens Instituut), werd in 1949 opgericht. De grote bloeiperiode van de Nederlandse dialectologie liep toen al op zijn einde, en van meet af aan werd het bestaansrecht van een tijdschrift voor een dergelijk klein vakgebied door sommigen in twijfel getrokken. Desondanks bestaat het nog steeds.
Taal en Tongval bevat voornamelijk langere artikelen van wetenschappelijk gehalte (die bij de lezer de nodige vakkennis veronderstellen) en uitgebreide boekbesprekingen. De artikelen weerspiegelen de tweedeling in de studie van de taalvariatie: enerzijds is er aandacht voor dialecten (kenmerken, verspreiding) en anderzijds voor de studie van taalkundige en sociale factoren die de variatie in taalgebruik binnen een taalgemeenschap bepalen.
Een jaargang Taal en Tongval bestaat uit twee reguliere nummers en een door een gastredactie verzorgd themanummer, dat gewijd is aan het jaarlijkse Taal en Tongval-symposium in Gent. Thema's die de laatste jaren in deze congresnummers belicht werden, waren onder andere: stadsdialecten, dialectverlies en regiolectvorming, en het Afrikaans. Waarschijnlijk doordat de inhoud van de themanummers voornamelijk uit teksten van lezingen bestaat, zijn deze voor de ‘geïnteresseerde leek’ toegankelijker dan de reguliere nummers.
Taal en Tongval staat onder redactie van J.B. Berns, J. Goossens, R. van Hout, H. Niebaum, H. Ryckeboer, H. Scholtmeijer en J. Taeldeman. Een jaargang kost f 35,-/Bfr. 650; voor studenten f 25,-/Bfr. 450. Abonnementen Nederland: administratie Taal en Tongval, Meertens Instituut, Joan Muyskenweg 25, 1096 CJ Amsterdam. Tel. 020-462 85 07; fax 020-462 85 55. Abonnementen België: administratie Taal en Tongval, Vakgroep Nederlandse Taalkunde, Blandijnberg 2, 9000 Gent. Tel. 09-264 40 75; fax 09-264 41 70.
ISSN 0039-8691