Congres ‘gastvrij Nederlands? Invloeden op onze taal’
Foto: Bart Versteeg
Op 6 november vorig jaar werd in De Doelen in Rotterdam het 22ste congres van het Genootschap Onze Taal gehouden. Zo'n 1700 bezoekers waren getuige van een dag die in het teken stond van de vraag hoe gastvrij het Nederlands nu eigenlijk is. Er waren optredens (van Wieteke van Dort, Jetty Mathurin en een groep Nederlandstalige rappers), boekenstands en zeepkistdiscussies. Verder werd het Taalboek van de eeuw ten doop gehouden en ontving Kees van Kooten de Groenman-taalprijs.
Maar de hoofdmoot werd gevormd door lezingen. Zes deskundigen gingen na welke invloeden onze taal zoal ondergaat, en wat daar de (mogelijke) gevolgen van zijn. Op die manier was er aandacht voor beïnvloeding in het verleden, voor de vermeende ‘verengelsing’ van het Nederlands, voor de invloed van subculturen, voor de opmars van het ‘Poldernederlands’, voor ‘Nedermix’ en voor de verhouding tussen politiek en taal.
Al eerder, in het decembernummer, schonken we aandacht aan de bekroning van Kees van Kooten; op de volgende bladzijden vindt u de door de redactie bewerkte teksten van de lezingen, én een reactie van een congresbezoeker.