Januari
1 Vandaag begint volgens velen het laatste jaar van het tweede millennium, maar niet iedereen denkt daar hetzelfde over. Met uitvoerige redeneringen willen sommige mensen aantonen dat we nog twee jaar zullen moeten wachten voor de nieuwe eeuw aanbreekt. Het hele jaar 1999 zal er in alle mogelijke kranten en tijdschriften verhit gediscussieerd worden over de vraag of het derde millennium nu in 2000 of in 2001 begint.
5 Ook over de euro - vier dagen geleden ingevoerd in het (girale) betaalverkeer - ontstaan taalkundige discussies. Zo vragen doven zich af hoe je de euro in gebarentaal moet noemen. De Stichting Vi-taal, die de ‘moedertaal voor doven’ promoot, houdt een referendum op internet. In de loop van het jaar tekent zich een duidelijke voorkeur af voor een C-vormige beweging in de lucht met de wijsen middelvinger.
In Frankrijk breekt men zich intussen het hoofd over een naam voor het gebied waar de euro betaalmiddel is. Euroland, ondanks dat Engelse land? Of Eurolande, hoewel lande in het Frans ‘onbewoond stuk land’ betekent? Het dagblad Libération kiest voor de tweede mogelijkheid, maar de gezaghebbende Académie Française beslist anders: het moet zone euro zijn.
6 ‘Euro en internet in de nieuwe dikke Van Dale’, kopt De Telegraaf. En de Vlaamse krant De Morgen: ‘Dankzij computer is dertiende editie van Van Dale systematischer gemaakt’. De kranten zijn er vroeg bij, want de aangekondigde nieuwe druk van de grote Van Dale verschijnt pas eind september. Af en toe sijpelt er dit jaar bij Van Dale wat informatie naar buiten. Op de publiciteit heeft dat een gunstig effect: de spanning wordt langzaam opgebouwd. Nog 264 nachtjes slapen.
12 In zijn nieuwjaarstoespraak zegt de voorzitter van de FNV, Lodewijk de Waal, dat hij het aantal talen dat in de Europese vergadercircuits gebruikt wordt, wil beperken. Dat het Nederlands dan moet verdwijnen, vindt hij niet erg: ‘Duits, Frans en Engels zijn voldoende als vergadertalen. Als het aan mij ligt, is Engels alleen ook goed.’
Foto: Vi-taal, Den Haag
29 Tijdens de Nederlandse voorronde voor het Eurovisie Songfestival zijn alleen Engelstalige liedjes te horen. Deelnemende landen hoeven sinds dit jaar niet meer in de eigen landstaal te zingen. D66-parlementariër Boris Dittrich vindt die Nederlandse kandidaatliedjes met Engelse teksten ‘a bloody shame’, en stelt er Kamervragen over. De selectiecommissie haalt de schouders op: ‘Het gaat maar om één ding: dat het liedje zo hoog mogelijk eindigt.’ Op 29 mei bereikt de Nederlandse afgevaardigde Marlayne in Jeruzalem een eervolle achtste plaats met ‘Give Me One Good Reason’.