iedereen die de uitdrukking het achter de ellebogen hebben kent, ook weet dat er een gebaar is met die betekenis; de uitdrukking is kennelijk breder verspreid dan het gebaar.
En dan zijn er nog gebaren zonder bijbehorende uitdrukking, zoals de wrijvende beweging van de duim over de top van de wijsvinger van diezelfde hand om ‘geld’ aan te duiden, en uitdrukkingen zonder bijbehorend gebaar, ook als die uitdrukkingen het bestaan van een gebaar wel suggereren (iemand de hand in de rug houden en iemand in de arm nemen bijvoorbeeld).
Sommige gebaren komen overeen met die uit de officiële gebarentaal van doven, al is de betekenis niet altijd hetzelfde. Dergelijke overeenkomsten en verschillen worden in het boek aangegeven, evenals eventuele (inter) nationale betekenisverschillen.
Het Groot Taal-zonder-woordenboek zal naast de gebarentaal voor sprekenden ook andere ‘talen zonder woorden’ bevatten, zoals molentaal, postzegeltaal, waaiertaal, bloementaal en kleurentaal. Het is immers onze bedoeling zo veel mogelijk, zo niet alle, talen te beschrijven waarbij geen woorden worden gebruikt om de boodschap over te brengen, maar (delen van) het lichaam of voorwerpen, al dan niet in combinatie.