60 andere woorden voor callcenter
Taaladviesdienst
In het juninummer riepen wij u op een Nederlands alternatief te bedenken voor het woord callcenter. Uit de reacties blijkt dat er minstens twee soorten callcenters bestaan: enerzijds bedrijven of afdelingen van een bedrijf die zelf (potentiële) klanten bellen, meestal om producten aan de man te brengen; anderzijds bedrijven of afdelingen van een bedrijf waar klanten of anderen naartoe kunnen bellen, bijvoorbeeld als ze een vraag hebben over een product. Deze laatste betekenis wordt ook vaak aangeduid met de term helpdesk.
Het woord callcenter is sinds kort in een algemeen woordenboek te vinden: volgens de nieuwste druk van Koenen (1999) betekent het ‘centrale vanwaaruit of waarheen op grote schaal getelefoneerd wordt, bijv. door telemarketeers’. Ook volgens Koenen kan het telefoonverkeer van een callcenter dus twee kanten op gaan. Het lijkt ons verstandig daarmee rekening te houden bij het bepalen van een ander woord voor callcenter. We hebben daarom besloten de zestig inzendingen te classificeren in drie categorieën: alternatieven voor callcenters die zelf bellen, alternatieven voor callcenters die gebeld kunnen worden, en ‘neutrale’ alternatieven, die beide betekenissen van callcenter omvatten.
Voor een callcenter dat zelf de nummers kiest, zouden de inzendingen belbedrijf (2x ingezonden), beldienst en telefoneerbedrijf in aanmerking kunnen komen. Veel inzenders lieten zich ook inspireren door hun ergernis; door dit soort callcenters rinkelt in vele huishoudens de telefoon immers op de meest ongelegen momenten. Deze ergernis leidde tot inzendingen als stoorcentrum, lastbel en belfabriek. Een callcenter waar mensen met vragen naartoe kunnen bellen, kan omschreven worden met belbalie (3X), belloket of belpunt. Dat het bellen náár een callcenter voor sommigen ook niet altijd een pretje is, bewijst de inzending lijdlijn; raaddraad en belbaken weerspiegelen positievere ervaringen. De neutrale term zou belbureau (3X), belcentrale (3x), belcentrum of tele(communicatie)centrum kunnen luiden.
We bereikten geen overeenstemming over de vraag wat de beste inzending is: er is er volgens ons niet een die er met kop en schouders boven uitsteekt. We hebben daarom besloten de boekenbon van f 50, - toe te kennen aan de lezeres die het woord callcenter voorstelde voor de rubriek ‘Ander woord voor...’, Ruchama Hagenaar uit Leiden. Zij droeg zelf al enkele alternatieven voor callcenter aan, waaronder het hierboven vermelde belbureau, dat samen met belbalie en belcentrale het vaakst werd genoemd en volgens ons beide betekenissen van callcenter dekt.
Namens de Stichting LOUT (Let Op Uw Taal) willen we alle inzenders van harte bedanken voor hun inzendingen.