● Overige kranten
Maar deze 28 komen allemaal uit één katern van de NRC. Hoe zit het met de andere landelijke kranten? Om die vraag te beantwoorden heb ik ook de nieuwe woorden in het eerste katern van Het Parool, het Algemeen Dagblad en De Telegraaf van diezelfde dag genoteerd.
Laten we beginnen met De Telegraaf, waarin ik 104 nieuwe woorden aantrof. Voor een deel ging het om dezelfde nieuwe woorden als die van de NRC. Ook hier vinden we de D66- fractieleider en de VN-inspecteur. Maar het merendeel van de woorden (meer dan 75%) in De Telegraaf slaat op totaal andere zaken in de werkelijkheid. Ik noem enkele voorbeelden: afscheidsgrap, Arbo-kritiek, bewust-coma, ex-veteranendienstplichtige, letselschadeadvocaat, St. Maarten-cadeau, zelfhelpboek, en als mogelijke blijvertjes losstraat ‘deel van de weg waarop vrachtauto's kunnen laden en lossen’ en vlammenmelder ‘soort automatische brandmelder’. De oorzaak van deze geringe overlap is simpelweg dat De Telegraaf heel andere onderwerpen nieuwswaardig vindt dan de NRC.
Geen wonder, zult u zeggen: deze twee kranten lopen heel duidelijk uiteen wat hun doelgroep betreft.
Daarom is het interessant om te kijken naar kranten die het midden houden tussen deze twee uitersten: het Algemeen Dagblad en Het Parool. In beide kranten zijn weer veel nieuwe woorden te vinden: in het AD 70, in Het Parool 111. Ook hier draven de VN-wapeninspecteurs weer op, maar ook nu is de overlap met de vorige kranten verder relatief gering. Zo heeft het AD een artikel over de wereld van de ‘skyboxen’, dat de volgende nieuwe woorden oplevert: boxbutler, unit-eigenaar, verwenunit, vipbox en vip-boxhouder. En het onderwerp ‘homoseksueel ouderschap’ levert bijvoorbeeld op: hetero-stel, heterosamenleving en homonest. Als mogelijke blijvertjes noteerde ik in het voorbijgaan elandtest ‘automanoeuvre waarbij men zonder te remmen eerst scherp naar links en dan naar rechts stuurt’ en lijkenhond
•
Heel veel nieuwe woorden blijken te bestaan uit samenstellingen van een letterwoord en een gewoon woord, verbonden door een streepje.
•
‘politiehond die getraind is in het opsporen van menselijke overblijfselen’.
Voor Het Parool geldt hetzelfde. Ook bij deze krant komt het overgrote deel van de nieuwe woorden voort uit een andere nieuwskeuze. Een column van Felix Rottenberg levert zwaan-kleef-aan-dynamiek en transdisciplinair op. In de rest van het katern zijn curiosa te vinden als Aziatischeconomisch, ex-B-verpleegkundige en A2000-partner. Graag ontruk ik hierbij twee mogelijke blijvertjes aan de vergetelheid: thuisservice als opwaarderende term voor ‘de fiscaal belaste werkstersbranche’, en herhalingsdader, een prachtige vernederlandsing van ‘recidivist’.