● Cliffhanger
Het scheppen van spanning heeft veel te maken met het geven en vooral het achterhouden van informatie. Niet voor niets betekent het Engelse woord voor ‘spanning’, suspense, ook ‘opschorting’ en ‘onzekerheid’. De schrijver laat de lezer bewust in het onzekere. Soms gebeurt dat door een scène af te kappen, zodat er een zogenoemde ‘cliffhanger’ ontstaat, zoals vroeger in feuilletons gedaan werd. Daarin werd de draad van het verhaal de volgende dag weer opgenomen.
In een boek moet een schrijver dat anders aanpakken. Neem als voorbeeld de scène van de vrouw die in een donker huis op onderzoek uitgaat. Ze komt een kamer binnen. Er staat een raam open, er zijn een paar potten met planten omgevallen. Ze loopt naar het raam om het dicht te doen. De schrijver ‘vertraagt’ het verhaal nu nog meer. Hij laat de vrouw nadenken over de vraag of ze zelf het raam open heeft laten staan, ze struikelt bijna over een krukje midden in de kamer, de poes strijkt langs haar been, ze zal morgen de werkster vragen om de rommel van de omgevallen bloempotten op te ruimen, o nee, de werkster heeft vakantie. Wat gek, de la van het bureau staat open. Die was toch op slot?
Patricia Highsmith (1921-1995): meester van de ‘prospectieve spanning’.
Foto: Ewoud de Kat
Zo kan de auteur nog een tijdje doorgaan, maar niet te lang, want dan ligt het er te dik bovenop dat hij de lezer aan een touwtje laat bungelen. Op een hoogtepunt - de vrouw meent bijvoorbeeld een schaduw te zien als de maan achter de wolken vandaan komt en de kamer binnen schijnt - wordt de scène bruut afgebroken. De schrijver last een regel wit in of begint een nieuw hoofdstuk.
Dan pakt hij het verhaal niet direct op, maar begint verder in de tijd, eventueel vanuit het perspectief van de vrouw - of iemand anders, wat meer mogelijkheden biedt om de spanning te rekken. Die volgende passage wordt bijvoorbeeld verteld vanuit het perspectief van de zoon van de vrouw, die bedacht heeft dat hij 's ochtends eens bij zijn moeder langs moet gaan. Ook dan is het zaak het geven van relevante informatie op te schorten. Hij denkt bijvoorbeeld na over het feit dat zijn moeder hier zo alleen en afgelegen woont. Is dat niet gevaarlijk? Vreemd, het tuinhek staat open, niets voor zijn moeder. Zou ze wel thuis zijn? Sprongen in de tijd en perspectiefwisselingen zijn beproefde onderdelen van het schrijftechnisch arsenaal van de thrillerauteur.