Het decimaalteken: maak er een punt van
H.R. de Vries - arts, Lichtenvoorde
In Nederland is het officiële decimaalteken een komma, maar in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is het een punt. De punt is echter ook in ons land sterk in opmars, onder meer doordat het Engels de belangrijkste voertaal op Internet is, en door elektronische apparaten waar we mee te maken hebben.
Maar de punt wint ook veld in het spraakgebruik. Op een willekeurige dag hoorde ik de weerman van Omroep Gelderland spreken van ‘twee punt zeven graden onder nul’, een medisch analist van ‘een Hb van acht punt drie’ en een verslaggever van NOVA van ‘één punt zeven miljard’. Zelfs de wiskundeleraar van mijn dochter heeft het over ‘zeven punt drie’ voor een repetitie, een repetitie waarin het arme kind een decimaal moet laten voorafgaan door een komma.
Iedereen gebruikt rekenmachines die op het schermpje een punt afdrukken als decimaalteken. Ik heb enkele rekenmachines bekeken die al of niet onder licentie in Nederland zijn vervaardigd: punt. Het bekendste spreadsheetprogramma onder DOS: een punt. Bij het overnemen daarvan moet je de punten vervangen door komma's.
De vraag is of het niet tijd wordt de officiële notatiewijze aan te passen aan het taalgebruik (en de apparatuur) door in Nederland de punt als decimaalteken te gaan gebruiken. Om verwarring te voorkomen, moet er dan ook iets anders aangepast worden. In Nederland zetten we een punt voor duizendtallen, in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk een komma. Ook in dit opzicht is het goed om ons te conformeren aan de rest van de wereld. Een heel geschikt moment voor de wijziging lijkt me de invoeringsdatum van de euro. Want vooral de financiële wereld krijgt dan toch al heel wat aan te passen.