● Gechoqueerd/geshockeerd
? Wat is juist: De minister reageerde geshockeerd of De minister reageerde gechoqueerd?
! Volgens het Groene Boekje is zowel geshockeerd als gechoqueerd (‘pijnlijk getroffen’) juist, want het geeft de werkwoorden choqueren en shockeren. Ook de woordenboeken van Kramers, Verschueren en Prisma doen dat. Wolters' Koenen en Van Dale geven alleen choqueren, en De Nieuwe Spellinggids van de Nederlandse Taal vermeldt in zijn eerste druk (1995) dat shockeren een ‘niet-erkende vorm’ is van choqueren. In de tweede druk (1996) komt deze opmerking niet meer voor.
Choqueren is afgeleid van het Franse choquer. Het Nederlands heeft talloze werkwoorden op -eren die zijn afgeleid van Franse werkwoorden op -er, bijvoorbeeld: indiquer - indiceren, communiquer - communiceren en specialiser - specialiseren. We kennen echter veel minder werkwoorden op -eren die van het Engels zijn afgeleid; voorbeelden zijn shockeren, formatteren, alloceren en acclimatiseren.
Het gebruik van het werkwoord shockeren is niet nieuw; Kramers, Prisma en Verschueren namen het ook al op in hun vorige druk. Over het algemeen werd choqueren echter als juister gezien. Het Stijlboek van de Volkskrant (1992) vermeldt zelfs: ‘het werkwoord shockeren bestaat niet’. Deze stelling is - nu dit werkwoord in onze officiële woordenlijst staat - niet meer te verdedigen. U kunt wat ons betreft kiezen tussen gechoqueerd en geshockeerd; zelf houden wij het op gechoqueerd.