Groenman-taalprijs voor Frits Spits
Juryrapport
Op 8 november jl. zagen de 2100 bezoekers van het Onze-Taalcongres in de Rotterdamse Doelen hoe radiopresentator Frits Spits de Groenman-taalprijs ontving. De prijs wordt elke twee jaar door de Stichting Let Op Uw Taal (LOUT) uitgereikt aan een radio- of televisiepresentator die zich heeft onderscheiden door goed taalgebruik. Eerder werden Paul Witteman en Martine Tanghe bekroond.
Frits Spits ontving een kunstwerk van grafisch kunstenaar Willem van Zoetendaal waarin Spits' favoriete tekst is verwerkt: ‘Ze kwam binnen zonder kloppen en ging weg zonder een woord’ - afkomstig uit ‘Binnen zonder kloppen’ van popgroep De Dijk, die speciaal naar Rotterdam was gekomen om het lied voor Spits te spelen.
Hieronder het juryrapport en enkele citaten uit het dankwoord van de bekroonde.
Onder de titel ‘Welk Nederlands na 1992?’ meldde de taalkundige Jan Stroop ‘de ontwikkeling van een min of meer uniforme standaardtaal naar een breed spectrum van (geaccepteerde) variëteiten, in feite de afwezigheid van een echte standaardtaal’. Speciaal met betrekking tot de taal bij de omroep voegde hij daaraan toe: ‘De gedachte dat het spreken in een microfoon een speciaal soort Nederlands vereist, is nog niet helemaal verdwenen, in het bijzonder niet bij onze nationale omroepen, maar zelfs daar zijn tekenen van een mentaliteitsverandering merkbaar.’
Dat de Groenman-taalprijs van de Stichting LOUT dit keer naar Frits Spits gaat - in het gewone leven Frits Ritmeester - is er dan ook de erkenning van dat na het verdwijnen van deze geïdealiseerde uniforme standaardtaal er nog steeds waardering is voor een mediastem met een voorbeeldfunctie. Frits Spits beantwoordt aan het nieuwe ideaal van de hedendaagse mediastem zoals dat in Nederland onder de bevolking leeft. Recent onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de gemiddelde Nederlander - anders overigens dan de gemiddelde Vlaming - niet zo gesteld is op een overdreven verzorgd en in zuinige voordrachtuitspraak geuit Nederlands, maar juist verwacht dat het media-Nederlands afwisseling biedt, ongedwongen klinkt, levendig is, kortom, dat het - bij volledige verstaanbaarheid - vlot en creatief varieert.
Frits Spits spreekt zijn dankwoord uit.
foto: Bart Versteeg
Spits' stem klinkt nooit vlak, toonloos of vermoeid. Altijd zijn zijn stemgebruik en woordkeuze optimaal aangepast aan de omstandigheden. Een nieuw boek leidt hij in met enkele goed gekozen zinnen die kort en krachtig de inhoud en strekking weergeven. Een vraaggesprek voorziet hij van een bondige inleiding, maar in het interview zelf laat hij alle ruimte aan de sprekers. Meer nog, met kleine prikjes lokt hij ze uit. Bij Spits geen afwerking van een obligaat vragenlijstje op een steriele radiotoon, maar een gevarieerd vragenspel. De wat wereldvreemde en betweterige hoogleraar dwingt hij tot duidelijkheid met prikkelende onderbrekingen als: ‘Legt u dat eens uit’, ‘Geef eens een voorbeeld’, ‘Waarom vindt u dat?’. Politici dwingt hij tot echte uitspraken door ze te confronteren met problemen of tegenstrijdigheden. Tegenover slachtoffers en getroffenen geeft hij blijk van meevoelen en sympathie. Hij is niet bang voor echte ontroering, niet bang ook voor de persoonlijke formulering. Maar vóór alles is hij respectvol. Verder heeft hij dat benijdenswaardige vermogen om te enthousiasmeren, om openlijk mee te leven. Hij experimenteert met de taal, tast speels alle registers af, wordt poëtisch waar het past, uitgelaten waar het mag, serieus waar het nodig is.
Toch krijgt Frits Spits de LOUT-prijs niet alleen om zijn mediastem, zijn formulering en zijn interviewtechniek. Van 1990 tot 1994 was hij met hoorbaar enthousiasme presentator van het programma ‘NOS-taal’. Verder heeft hij zich er vooral persoonlijk voor ingezet om zijn grote luisterpubliek het Nederlands creatief te laten gebruiken. Hij lanceerde eind jaren zeventig in het populaire NOS-radioprogramma ‘De avondspits’ de poplimerick. ‘De luisteraars zijn toch ook tot iets in staat’, aldus Spits. De poplimerick is een variant van de traditionele limerick, met daarin verwerkt de titel van een plaat, de naam van een artiest of groep, of beide. Frits Spits kreeg duizenden luisteraars zover dat ze met het insturen van zo'n poplimerick hun favoriete plaat aanvroegen. Ze droegen met creatief