● Schelle(n)koord
? Wat is juist: schellekoord of schellenkoord? Het Groene Boekje vermeldt dit woord niet.
! Schellekoord is juist. Als je dit woord opvat als een samenstelling waarvan het eerste deel een werkwoord is (schellen ‘bellen’), schrijven we volgens de nieuwe regels geen tussen-n; vergelijk: brekebeen, dwingeland en spinnewiel (Groene Boekje, blz. 26, punt e). Vandaar dat het Groot Woordenboek Hedendaags Nederlands van Van Dale (1996) schellekoord vermeldt, met de betekenis ‘koord waaraan men trekt om te schellen’. Ook De Nieuwe Spellinggids van de Nederlandse Taal vermeldt deze vorm.
Maar is schellenkoord echt fout? Nee. Want waarom zouden we niet mogen uitgaan van het zelfstandig naamwoord schel, dat ‘bel’ betekent? Schel eindigt niet op een stomme e en heeft een meervoud op -n; dat betekent dat het volgens de nieuwe regels in samenstellingen een tussen-n krijgt. Schellenkoord betekent dan ‘koord van een bel’.
Een samenstelling die vergelijkbaar is met schellekoord is wiegelied; ook dit woord heeft geen tussen-n - het betekent ‘liedje bij het wiegen gezongen’ - terwijl ook de vorm wiegenlied voorstelbaar is; het zou dan een lied zijn dat bij de wieg gezongen wordt.