| |
| |
| |
InZicht
Nico Groen & Erik Viskil
InZicht licht u in over nieuwe boeken, congressen en lezingen in taalkundig Nederland. Vermelding in deze rubriek betekent niet dat de redactie ze aanbeveelt.
Voor een zo volledig mogelijk beeld hebben wij ook uw hulp nodig. Weet u iets waarvan u denkt dat het in deze rubriek thuishoort, laat het ons dan weten!
Verschijningsdata en prijzen onder voorbehoud.
| |
● Beeldwoordenboek
Wie een kind wil leren wat een koe is, wijst simpelweg een koe aan en spreekt daarbij luid en duidelijk het woord koe uit. Op ongeveer dezelfde manier werkt het viertalige Beeldwoordenboek van Jean-Claude Corbeil en Ariane Archambault. Het boek bevat alleen illustraties die duidelijk maken wat de woorden betekenen; definities in woorden (‘een koe is een tweehoevig herkauwend zoogdier’) komen er niet in voor. Wie wil weten wat bijvoorbeeld een transepttoren is, zoekt dit woord in het register op en vindt na wat bladeren een afbeelding van een gothische kathedraal, met het woord transepttoren naast de toren die op de kruising van de dwarsbeuk en het middenschip staat. Doordat ook andere onderdelen van de gothische kathedraal met een woord benoemd zijn, kan de lezer snel zijn (Nederlandse, Engelse, Duitse en Franse) woordenschat uitbreiden.
Het Beeldwoordenboek wordt uitgegeven door Sdu/Standaard en kost f 89,90.
ISBN 90 75566 33 6
| |
Nieuwe spelling
Officieel is per 1 september jl. de nieuwe spelling in het onderwijs van kracht geworden. Maar de nieuwe regels zijn nog allerminst ingeburgerd en er bestaat nog steeds behoefte aan methoden waarmee men zich die regels eigen kan maken. De nieuwe spelling is een in Vlaanderen ontwikkeld computerprogramma (onder Windows) dat niet alleen alle nieuwe spellingregels bevat, maar tevens de mogelijkheid biedt om er intensief mee te oefenen. Daardoor kan het een functie vervullen in het onderwijs; maar het is tevens geschikt voor privégebruik.
De nieuwe spelling wordt uitgegeven door Wolters Plantyn te Deurne en kost tot 31 oktober Bfr. 750 (f 41,25), daarna Bfr. 950.
| |
Huldebundel De Tollenaere
Ter gelegenheid van de vijfentachtigste verjaardag van dr. F. de Tollenaere verscheen als blijk van hulde aan deze vooraanstaande wetenschapper een bundel met 21 artikelen van zijn hand, getiteld Etymologica & Lexicographica. De Tollenaere is vooral bekend als coauteur van een van Nederlands meest betrouwbare en succesvolle etymologische woordenboeken, het Etymologisch woordenboek van Het Spectrum. Op wetenschappelijk gebied leverde hij een indrukwekkend aantal prestaties, en hij publiceerde talloze artikelen. Verder was hij onder meer redacteur van het Woordenboek der Nederlandsche Taal en van de grote Van Dale.
Etymologica & Lexicographica is samengesteld door Hans Heestermans en verscheen bij het Internationaal Forum voor Afrikaanse en Nederlandse Taal en Letteren te Leiden, telefoon 071 - 514 67 03. De bundel, die wordt afgesloten met een complete bibliografie, heeft een beperkte oplage van 500 exemplaren en kost f 33,95.
ISBN 90 6412 112 5
| |
● Winnende scriptie
Met haar scriptie Grammatica, van ontleden tot zelf zinnen bouwen en zelf ontdekken won Susan Evers in 1996 de scriptieprijs van het tijdschrift Didaktief & School. Evers stelt een nieuwe methode van grammaticaonderwijs voor waarin leerlingen hun eigen kennis leren te gebruiken om zinnen te bouwen en aan de hand daarvan te ontdekken hoe zinsstructuren in elkaar zitten. Leerlingen zouden hier meer van opsteken dan van het toepassen van abstracte regels op bestaande zinnen. De jury van Didaktief & School concludeerde dat het onderwijs ‘écht iets aan deze scriptie heeft’. Ze raadde methodeschrijvers aan de scriptie als voorbeeld te nemen bij het ontwikkelen van nieuwe schoolboeken.
Grammatica: van ontleden tot zelf zinnen bouwen en zelf ontdekken is in boekvorm uitgegeven door Samsom H.D. Tjeenk Willink en kost f 19,50.
ISBN 90 422 0115 0
| |
● Alles over argumenteren
Frans van Eemeren, Rob Grootendorst en Francisca Snoeck Henkemans stelden een nieuw Handboek Argumentatietheorie samen. Het verschaft een welhaast compleet overzicht van de bijdragen die vanuit verschillende disciplines aan de moderne argumentatietheorie geleverd zijn. Het vuistdikke boek bevat hoofdstukken over de klassieke argumentatieleer, de leer van de drogredenen en de inzichten van Arne Naess, Stephen Toulmin en Chaïm Perelman (die in grote mate bepalend zijn geweest voor de oriëntatie van de moderne argumentatietheorie). Uit de hoofdstukken over de hedendaagse theorieën blijkt dat de studie van argumentatie een multidisciplinair vak geworden is, waaraan niet langer uitsluitend door filosofen, logici en retorici wordt bijgedragen, maar ook door linguïsten, juristen en sociale wetenschappers.
Het Handboek Argumentatietheorie wordt uitgegeven door Martinus Nijhoff en kost f 79,50.
ISBN 90 68 90509 0
| |
● Trefwoord
Het tijdschrift Trefwoord begon een aantal jaren geleden als een bescheiden uitgave waarin leden van het Matthias de Vries-genootschap artikelen publiceerden over (vooral) de geschiedenis van de lexicografie. Het blad ontwikkelde zich tot een gevarieerd, volwaardig periodiek over lexicografie en heeft nu met aflevering 11 zijn laatste nummer als tijdschrift bereikt. Trefwoord zal worden voortgezet als jaarboek; de eerste aflevering (1997/1998) verschijnt al in december. Inhoudelijk zal het jaarboek niet van het tijdschrift afwijken, en het zal net als voorheen artikelen bevatten over (de geschiedenis van de) lexicografie, etymologie en aanpalende terreinen.
Aflevering 11 van Trefwoord lijkt met bijna 270 pagina's al meer op een boek dan op een tijdschrift en kent opnieuw zeer uiteenlopende bijdragen. Er is een stuk over woorden in zeventiende-eeuwse Surinaamse plakkaten, een over Nijmeegse
| |
| |
dialectlexicografie, en er zijn verschillende artikelen over het WNT op cd-rom (waarvan een door Hugo Brandt Corstius). Ook in deze aflevering is weer een aantal boekbesprekingen opgenomen.
Trefwoord nr. 11 wordt uitgegeven door Sdu Uitgevers en kost f 49,50.
ISSN 0929-6883
| |
Lexicon financiën
Gespecialiseerde lexicons zijn er slechts voor een beperkte doelgroep en daarom zijn ze zeldzaam en duur. Maar voor deze kleine groepen gebruikers vormen ze een onmisbare bron van informatie. Het Financieel-Economisch Lexicon vertelt degenen die werkzaam zijn in de financiële wereld alles over de terminologie op het gebied van het bankwezen, beleggen, accountancy, actuariaat, EU-aangelegenheden, pensioenen, verzekeringen, jaarverslaglegging en aanverwante terreinen. Het boek beslaat zo'n 600 pagina's en telt circa 30.000 lemmata en 48.000 Engelse vertalingen. Het is samengesteld door A.J. de Keizer, die ruim vijfentwintig jaar ervaring heeft met het vertalen van financieel-economische teksten.
Het Financieel-Economisch Lexicon wordt uitgegeven door ACE Transiations te Hilversum (tel: 035 - 621 55 84; fax: 035-624 48 39) en kost f 285,-. Over een elektronische versie kunt u contact opnemen met ACE.
ISBN 90 802919 1 9
| |
● Zakelijke stijl
Het doel van Schrijven met effect van Mariët Hermans is taalgebruikers zo te leren formuleren dat hun teksten precies het gewenste effect op de lezer hebben. Hermans concentreert zich op zakelijk taalgebruik: ze geeft adviezen voor informeren, instrueren, overtuigen, sturen en activeren. Haar uitgangspunt is dat een schrijver zijn stijl moet afstemmen op het doel van zijn tekst en zich goed moet afvragen welke eisen de lezer aan die tekst stelt. De oefeningen zijn ook gericht op het verbeteren van vaardigheid in het overzichtelijk presenteren.
Schrijven met effect. Stijlcursus doeltreffend formuleren wordt uitgegeven door Coutinho en kost f 39,50.
ISBN 90 6283 052 8
| |
● Taaldag ‘van’
De Vlaamse ‘Vereniging Algemeen Nederlands’ houdt op vrijdag 24 oktober haar tweejaarlijkse ‘Dag van het Nederlands’. De bijeenkomst heeft als thema ‘De nieuwste spelling verjaart: een voorlopige balans’ en vindt plaats in het Auditorium van de Generale Bank in het centrum van Brussel (bij het Centraal Station). Drie deskundigen zullen in de ochtend een voordracht Paul Cockx (taaladviseur van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap), Ludo Permentier (taaljournalist van De Stanindaard) en Maarten Klein (auteur van taalboeken en verbonden aan de Katholieke Universiteit Nijmegen). In de namiddag bezoekt het congresgezelschap het nieuwe gebouw van het Vlaamse parlement. kunt u aanmelden voor de taaldag door bellen met de VAN in Mechelen (0032) (0)15 - 40 18 76 of door een inschrijfformulier aan te vragen bij de VAN, F. de Merodestraat 16, B 2800 Mechelen. De toegang bedraagt voor niet-leden Bfr. 500; inschrijven voor de lunch is mogelijk à Bfr. 1300.
|
|