● Hoop
Toch is niet alle hoop verloren. Hendrix' experiment heeft laten zien dat het mogelijk is een aantrekkelijk taalkundig lesprogramma samen te stellen dat zowel de leraren als de leerlingen interesseert. Het is mogelijk om zo'n programma te integreren met het onderwijs in taalvaardigheid. Als de leerlingen een lange tekst moeten samenvatten, kan dat best een artikel zijn over de geschiedenis van het verschil tussen hen en hun. Als ze een spreekbeurt moeten houden, mag die best gaan over gebarentaal. Daar komt bij dat een leraar Nederlands een verhaal over zijn eigen vak waarschijnlijk beter kan beoordelen dan een voordracht over meteorieten, de auto-industrie of Internet.
‘Het is nu aan de taalkundigen om leraren voldoende materiaal te bieden’, zegt Hendrix. ‘Ik hoop dat zij er nu voor zorgen dat er lesmateriaal is waarin hun specialistische kennis op een begrijpelijke manier onder woorden wordt gebracht. Als er goed materiaal is, gaan de leraren dat vanzelf gebruiken.’
Zo komen de leerlingen bijna spelenderwijs meer te weten over het boeiende fenomeen taal. En zo krijgt het vak Nederlands op de middelbare school wat meer inhoud, en wordt het ook een stuk interessanter.
A.C. Hendrix, Taalkunde getoetst. De validatie van een vakonderdeel taalkunde in het schoolvak Nederlands. Proefschrift Katholieke Universiteit Nijmegen.
ISBN 90 901 0762 2.