● -Logie, -nomie, -gogie
Naast -kunde en -ka is -logie ongetwijfeld de meest gangbare manier om een tak van wetenschap aan te duiden. Soms bestaan beide vormen naast elkaar: psychologie en zielkunde, waarbij de -kunde-variant toch wel erg oubollig aandoet. De term psychologie komt voor het eerst voor in 1741, maar zijn Latijnse voorloper psychologia (uiteraard teruggaand op het Grieks) al eerder. Veel vormen op -logie zijn gevormd naar een Duits of Frans origineel (sociologie) of later naar analogie of zonder voorbeeld met gebruikmaking van een Grieks grondwoord (morfologie, fonologie).
De uitgang -nomie is te beschouwen als een variant van -logie. Een vorm als astronomie kan misschien verklaard worden uit onderscheidingsdrang ten opzichte van astrologie. Ook hier is soms een -kunde-variant aanwezig: economie naast (staats)huishoudkunde, waarbij de eerste vorm de tweede al bijna verdrongen heeft. De -gogieën zijn voorbehouden aan wat met opvoeden te maken heeft. De oudste variant, pedagogie, is gevormd naar Frans model. De -metrieën zijn beperkt tot wiskundige vakken: goniometrie, econometrie e.d.
De vormen -leer en -studie zijn ook al oud: in de zeventiende eeuw komt buigingsleer (deel van de grammatica) al voor en ook letterstudie en karakterstudie. Maar nooit treden ze op als namen van solide wetenschappen, eerder als termen voor onderdelen van een wetenschap of als aanduiding van andere activiteiten. Ook tegenwoordig is hun gebruik beperkt: kennisleer, argumentatieleer, vrouwen-en homostudies zijn enkele van de schaarse voorbeelden. Merk op dat -studies tegenwoordig steeds in het meervoud voorkomt, wat samenhangt met het feit dat deze naam gebruikt wordt voor groepen wetenschappen (bijvoorbeeld taalkunde, letterkunde en geschiedenis) die bestudeerd worden vanuit een bepaald aspect: de rol van de vrouw, homo, enzovoort.