● Het jaar 1996
In het jaarverslag over 1996 bespreekt de secretaris diverse activiteiten en beleidsvoornemens. Zo is als reactie op de ontevredenheid over de nieuwe spelling en over de kwaliteit van het Groene Boekje een samenwerkingsproject opgezet met de Universiteit Brabant om in 1998 te komen tot een ‘Woordenlijst Onze Taal’. Ruim honderd vrijwilligers hebben zich via Onze Taal aangemeld om assistentie te verlenen.
De groei van de Taaladviesdienst baart het bestuur enige zorg. Het aantal verzoeken om taaladvies nam in 1996 opnieuw toe, namelijk met 23% tot 7983. Een toenemend aantal vraagstellers (nu 53,5%) is (nog) geen lid van Onze Taal, waardoor de dienst steeds meer een publieksvoorziening wordt. De toenemende aandacht voor taalverzorging is verheugend, maar het bestuur zal zich moeten beraden op maatregelen om de Taaladviesdienst betaalbaar te houden.
De enorme belangstelling voor de congressen van Onze Taal in 1991, 1993 en 1995 was de reden om te kiezen voor een nieuwe congreslocatie. De Jaarbeurscongreszaal in Utrecht is met 1018 zitplaatsen herhaalde malen te klein gebleken; De Doelen in Rotterdam kan voor het congres van 1997 aan minstens 1800 bezoekers een plaats bieden.
Het boekenfonds van het genootschap breidt zich uit. In 1996 werd voor het eerst de Taalagenda uitgebracht. De jaarlijkse Taalkalender heeft zich na vier jaar bij tienduizenden kopers een vaste plaats verworven. In voorbereiding is een Taalalmanak, die zal uitkomen in het najaar van 1997.