Tamtam
Redactie Onze Taal
taalberichtentaalberichtentaalberichtentaalberichten
Tweede Kamer: ‘zorgplicht’ Nederlands niet in grondwet
Wordt het Nederlands bedreigd? En zo ja, moet het dan grondwettelijk worden beschermd? Al geruime tijd is de politiek druk aan het discussiëren over deze kwestie. Eind april kwam daar (voorlopig?) een einde aan: de Tweede Kamer verwierp een voorstel dat voorziet in de grondwettelijke verankering van het Nederlands.
Het begon allemaal in Oktober 1995, toen de Kamerleden Koekkoek (CDA) en Van Middelkoop (GPV) een initiatief-wetsvoorstel indienden ter bescherming van de positie van het Nederlands. Beide indieners vonden dat de Nederlandse taal door de toenemende internationalisering steeds meer onder druk komt te staan. Het was volgens hen dan ook hoog tijd voor wettelijke maatregelen. In de grondwet moest worden vastgelegd dat het de ‘zorgplicht’ van de regering is om het gebruik van het Nederlands te bevorderen.
Vorig jaar, bij de schriftelijke voorbereiding van het wetsvoorstel, werd al duidelijk dat veel Kamerleden er niet warm voor konden lopen. Sympathiek, maar niet erg reëel, zo was de teneur van de reacties. Ook in april dit jaar, tijens de mondelinge behandeling, werd er ernstig getwijfeld aan de noodzaak van de maatregel. ‘Het Nederlands heeft een gegarandeerde status in de Europese Unie’, zei VVD-Kamerlid Kamp. En zijn collega Liemburg (PvdA) voegde daaraan toe dat het Nederlands ook binnen de landsgrenzen een ‘onomstreden positie’ heeft.
Uiteindelijk stemde een meerderheid van D66, GroenLinks, PvdA en VVD tegen. Het Nederlands zal zich voorlopig zonder de zorg van de grondwet moeten zien te redden.
Bron: NRC Handelsblad, 10-4-1997