Onze Taal op Internet
Marc van Oostendorp
Na een aantal maanden voorbereiding is hij er nu echt: de website van Onze Taal. Vanaf deze maand biedt Onze Taal ook informatie via Internet. Bovendien kunt u elektronisch in contact treden met de redactie, met de Taaladviesdienst en met andere taalliefhebbers.
Het Genootschap Onze Taal probeert taalliefhebbers via allerlei kanalen te bereiken: op bedrukt papier, per brief, per telefoon, per fax en met elektronische post. Bovendien organiseren we elke twee jaar een publiekscongres. Met ingang van deze maand komt daar een nieuw medium bij: Internet.
Op het populairste deel van Internet, het zogenoemde ‘world wide web’, hebben we een eigen informatiepunt ingericht. Als u een Internetaansluiting hebt en een programma om webpagina's te bekijken (bijvoorbeeld Netscape Navigator of Microsoft Internet Explorer), kunt u ons vinden op het volgende Internetadres:
http://www.onzetaal.nl/
Het openingsscherm van de Onze-Taal-website.
De informatie die wij bieden is ondergebracht in zes afdelingen:
Openingspagina. Hier wordt u verwelkomd met een korte uitleg over de site. Bovendien wordt er vermeld welke afdelingen het laatst zijn bij gewerkt.
Taaladvies. Elke week geeft de Taaladviesdienst van Onze Taal enkele tientallen schriftelijke adviezen. In deze afdeling vindt u een archief van honderden vragen die de afgelopen jaren door de Taaladviesdienst zijn beantwoord. Bovendien wordt dit archief wekelijks bijgewerkt, en van deze bijwerkingen vindt u ook een overzicht. Als lid van Onze Taal kunt u uw vraag vanzelfsprekend ook per elektronische post naar de Taaladviesdienst sturen.
Taalnieuws. Internet is sneller dan bedrukt papier. We kunnen via dit nieuwe medium dan ook actueler zijn dan ooit. Op deze pagina zullen we minstens één keer per week berichten over actuele taalonderwerpen: grappige berichten, serieuze berichten, feiten, weetjes, nieuws. Bovendien hebt u hier de gelegenheid om in discussie te treden met andere Internet-gebruikers: over de onderwerpen die de webredactie voorstelt, of over onderwerpen die u zelf aandraagt.
Dossier. Deze afdeling bevat verzamelingen artikelen uit Onze Taal over een speciaal onderwerp. We beginnen deze maand bijvoorbeeld met een keuze uit de artikelen die de afgelopen jaren zijn verschenen over de nieuwe spelling. Waar mogelijk wordt een en ander aangevuld met nieuw materiaal en met verwijzingen naar andere plaatsen op Internet waar u informatie over deze onderwerpen kunt vinden.
Informatie. In deze afdeling vindt u informatie over het genootschap, over de Taaladviesdienst en over het tijdschrift: prijsinformatie, maar ook bijvoorbeeld een aankondiging van de inhoud van het jongste nummer. Een paar weken voordat het nummer bij u op de mat ligt, krijgt u via Internet al een overzicht van de inhoud. Bovendien werken we hier aan een uitvoerig trefwoordenregister en aan een archief met oude nummers. We hebben hier alvast een elektronische versie geplaatst van het allereerste nummer van Onze Taal, uit maart 1932: het nummer waarin de redactie omschreef wat de doelstelling van het genootschap was en waarin de eerste lijst met germanismen verscheen.
Koppelingen. Een pagina met verwijzingen naar andere plaatsen op Internet die mogelijk interessant zijn voor taalliefhebbers. We streven ernaar om in deze afdeling zo volledig mogelijk te zijn. Als er iets interessants over taal op Internet te vinden is, melden wij dat hier. Nu al kunt u hier tientallen verwijzingen vinden naar woordenboeken, taaladviseurs, tekstbureaus, columns, onderzoeksinstituten en meer.