● Internationale aanpassing
Een ander onderzoek van VNO-NCW, naar internationale belangenbehartiging door middel van netwerken van Nederlanders bij internationale gouvernementele organisaties (Europese instellingen, OESO, EBRD en Wereldbank), leidt onder meer tot de volgende conclusies: voordat een werknemer in een internationale organisatie zijn werk kan doen, moet hij over kennis van de cultuur van deze organisatie beschikken en zich kunnen aanpassen aan deze internationale cultuur. Nederlanders zijn gewend zelf initiatieven te nemen. Dit wordt niet in alle internationale organisaties gewaardeerd. In Nederlandse organisaties bestaan bijvoorbeeld geen sterke hiërarchische verhoudingen, in tegenstelling tot de bovengenoemde internationale organisaties. Zeker in de Frans georiënteerde organisaties liggen verantwoordelijkheden in het algemeen op hogere niveaus en is de wijze van leidinggeven centralistischer van aard.
Uit een onderzoek van de heao Arnhem van mei 1996 naar aanleiding van een onderzoek van de Federatie voor de Nederlandse export (Fenedex), bleek dat internationaal opererende bedrijven het niveau van de eigen talenkennis overschatten; vooral de kennis van het Frans en Spaans bleek tegen te vallen. Fenedex kwam tot de conclusie dat exporterende Nederlandse bedrijven hierdoor miljarden guldens aan omzet verliezen.
•
Nederlanders zijn gewend zelf initiatieven te nemen. Dit wordt niet in alle internationale organisaties gewaardeerd.
•
Veelal worden in het internationale zakenverkeer echter Engels en Duits gebruikt. Overigens beheersen ook in de Latijnse landen steeds meer mensen de Engelse taal; dit werkt uiteraard drempelverlagend. Daarentegen zullen cultuurverschillen ondanks verdere internationalisering niet verdwijnen en blijft kennis van dat aspect essentieel voor goede contacten.
De algemene conclusie kan dan worden getrokken dat kennis van de taal, maar ook zeker van de cultuur - het normen- en waardenpatroon - van essentieel belang zijn om in het buitenland met succes zaken te kunnen doen. Overigens krijgen ook bedrijven die alleen op de thuismarkt actief zijn met de noodzaak te maken dat hun medewerkers over voldoende talenkennis beschikken; hierbij valt te denken aan inkoop in het buitenland en handleidingen of software in vreemde talen.