● Geen verantwoordelijkheid
Natuurlijk komt het geleden, gestorven en begraven niet uit de lucht vallen: we horen er de woorden van de geloofsbelijdenis in, over Iemand die gekruisigd, gestorven en begraven is. Vormen van zijn met een voltooid deelwoord roepen niet verplicht die gedachte aan een handelende persoon op: zijn geeft slechts de toestand, en niet, zoals worden, het proces dat naar die toestand leidde en waarvoor iets of iemand verantwoordelijk geweest moet zijn. Lijden is een interessant werkwoord. Het lijkt op sterven, maar toch kunnen we veel gemakkelijker zeggen dat er in bepaalde streken of tijden veel (door de mensen) werd geleden dan dat er werd gestorven. Zijn we meer verantwoordelijk voor ons eigen lijden dan voor ons sterven?
Het lijkt er dus op dat de eigenlijk passiefloze werkwoorden sterven en overlijden in de context van euthanasie toch passieven kunnen gaan vormen, daarmee de gedachte aan een externe verantwoordelijke (de arts) oproepend.
Er is overigens geen reden om al te dramatisch over het hier overgankelijk gebruikte sterven te doen. Tenminste, volgens Keizer zelf: ‘Ach, doodgaan is niks aan, het is net of je in slaap valt, een soort flauwvallen eigenlijk. Het is niet eens een overgankelijk werkwoord, dus je hoeft niks te doen als je er goed bij stilstaat.’