● Miljoenenstrop
Kleine onduidelijkheden, door collega's over het hoofd gezien, kunnen grote schade veroorzaken. Zo zond de Postbank enige jaren geleden een brief aan alle houders van een plus- of sterrekening. De bank wilde hen hiermee informeren over veranderingen in de wijze waarop geld naar deze rekeningen kon worden overgemaakt. De uitleg bleek niet geheel duidelijk. Het telefoonnummer dat speciaal voor vragen was ingericht, raakte volledig overbelast, en er moesten uitzendkrachten worden ingezet. De Postbank heeft toen in een aantal landelijke en regionale bladen een advertentie geplaatst waarin werd verzocht niet meer te bellen. Tevens werd een nieuwe brief in het vooruitzicht gesteld, die vervolgens is verstuurd. Deze extra activiteiten hebben de Postbank naar schatting meer dan een miljoen gulden gekost.
Zulke missers, maar ook kleinere problemen, zijn te voorkomen door de tekst vóór de uitgave aan proeflezers voor te leggen. Zij zijn het best in staat om aan te geven wat er niet duidelijk is, waar lezers het hinderlijk mee oneens kunnen zijn of welke informatie ontbreekt. Naarmate het belang van de tekst groter is en er meer kosten mee gemoeid zijn, is er meer reden om tot een zogenoemde pretest over te gaan.
Wellicht gebeurt het pretesten nog zo weinig omdat zelden duidelijk wordt dat een tekst slecht functioneert. Er is niet direct een lagere omzet, niemand verdient er minder door, er vallen geen ontslagen (zo lijkt het tenminste). Bovendien is schrijven zo'n alledaagse aangelegenheid dat het idee om teksten te testen niet zo voor de hand ligt, ook niet als er grote belangen mee gemoeid zijn.
Mogelijk is het ook de angst voor ‘onderzoek’: dat is bijna altijd grootschalig, kostbaar en tijdrovend. Een pretest kan echter snel (in een paar dagen) en goedkoop uitgevoerd worden. Tien tot vijftien proefpersonen zijn doorgaans voldoende.