● Politie in actie
Eigenlijk is er niets nieuws onder de zon. Van oudsher probeert het illegale circuit de politie met geheimtaal om de tuin te leiden, en steeds staat de politie voor de taak om het geheim te ontsluieren. Eeuwenlang hebben dieven en kruimeldieven aan woorden betekenissen toegekend die alleen in kleine kring bekend waren. In feite is het doel van geheimtaal dan ook tegengesteld aan dat van natuurlijke taal. Natuurlijke taal is in principe een communicatiemiddel voor zo veel mogelijk participanten, terwijl geheimtaal juist zo veel mogelijk mensen buiten wil sluiten.
De bekendste geheimtaal, die tot het begin van deze eeuw werd gesproken, is het Bargoens. Het Bargoens verschilde van regio tot regio, vooral doordat het een mengsel was van de taalstructuur van het plaatselijke dialect en allerlei ontleningen uit het Jiddisch en uit zigeunertaal. De ontleningen werden alleen gebruikt als de situatie erom vroeg. Hooi was bijvoorbeeld alleen kortjan in de uitdrukking kortjan schoepen (‘hooi stelen’). In alle andere gevallen werd het dialectische heui gebruikt.
Die onverstaanbare geheimtaal was dienders natuurlijk een doorn in het oog, en men ondernam dan ook actie. Zo kwam in 1906 het boekje De Boeventaal uit. Het bevat, naast een uitgebreide woordenlijst van het Bargoens, een voorwoord van de commissaris van politie te Amsterdam, de heer W.L.H. Köster Henke. Volgens Köster Henke was de bedoeling van dit boek politie en rechters een hulpmiddel te geven bij het verstaan van ‘slaapsteehouders, prostituées, opkoopers enz. enz., evenals kwartjesvinders en beroepsmisdadigers. En,’ vervolgt hij, ‘ook wanneer misdadigers die bij hun werk op heterdaad betrapt worden, elkaar in het Bargoensch een aanwijzing geven voor de verder te volgen gedragslijn, zal de politiebeambte die de taal verstaat, beter zijn maatregelen kunnen treffen dan hij die er nimmer iets van hoorde.’
De politie verstond het Bargoens dus steeds beter. Daarbij kwam dat ook steeds meer Bargoense woorden ingang vonden in de normale omgangstaal, zodat de geheimtaalfunctie verloren ging.