Natrillende tandwielen
Metaforen in reorganisatiejargon
Theo Groen - adviesbureau Artylyse, Eerbeek
Klokken, veren en motoren worden veel gebruikt om uit te leggen hoe een reorganisatie verloopt. Maar wat zeggen zulke metaforen nu eigenlijk over de werkelijkheid waarnaar ze verwijzen?
Bedrijven, scholen, ministeries en verenigingen: overal wordt gereorganiseerd, gefuseerd en geherstructureerd. Het zijn ingrijpende gebeurtenissen, die onrust en onzekerheid veroorzaken bij de medewerkers. De onrust is vooral groot in de eerste fase, wanneer de plannen bedacht worden. Het management wil die tijdig bekendmaken aan de medewerkers, hoewel het exacte resultaat en de details nog niet vaststaan. Vaak worden metaforen gebruikt om de plannen duidelijker te maken. In de praktijk van toespraken, strategienota's en reorganisatierapporten blijken vooral de natuurwetenschappelijke metaforen populair. Ik beperk mij hier tot de ‘mechanische’ metaforen.
De spoorwegstaking van 1903 volgens tekenaar Albert Hahn.
Een van de bekendste voorbeelden staat op naam van Troelstra:
‘Gansch het raderwerk staat stil als uw machtige arm het wil...’ De organisatie is gereduceerd tot een geheel van tandwielen en assen. Het is een sterk en plastisch beeld dat navolging heeft gekregen. Zo worden afdelingen die moeten samenwerken vergeleken met tandwielen: ze moeten ‘op elkaar inslijten’. Ook de contaminatie indraaien (vermoedelijk van inslijten en warmdraaien) is al waargenomen.