36 woorden voor volgendeklantbalkje
Taaladviesdienst
In het septembernummer van 1996 beantwoordde de Taaladviesdienst in de rubriek ‘Vraag en antwoord’ een vraag over het balkje dat in supermarkten tussen de boodschappen van de verschillende klanten geplaatst wordt. Hoe noem je zo'n balkje? De Taaladviesdienst kwam niet verder dan volgendeklantbalkje, en hield zich aanbevolen voor betere suggesties. 20 lezers stuurden ons daarop 42 alternatieven toe. Twee daarvan werden drie keer genoemd: stopper (omdat de band stopt bij zo'n balkje) en beurtbalkje. Kassabalkje werd tweemaal genoemd, evenals klantenwig en klantenbalkje. Drie inzenders stuurden alternatieven in met mijn: mijn-dijnbalkje, mijnbalkje of mijn-dijntje. Verder waren er varianten met klant (naast klantenwig en klantenbalkje ook klantenlatje, klantentab, klantenschei en klantenstaafje), met stop (naast stopper ook stopstaaf, stoplatje, stop en stopbalkje) en met kassa (naast kassabalkje ook kassawig, kassastop en kassalat, waarbij lat staat voor ‘levensmiddelen apart tellen’). Verder werden nog genoemd: betaalbeurtbalkje, spatiebalk, ho-balkje (afkorting: hoba), boodschapscheider, volgwig, een-tweetje, pendelstick, suppoost, spullensplitser, caissièreknuppel, grenspaal, nekst (tussen next en nächst in), schuifbalkje, schuiver, springeding en schifter.
Na een eerlijke stemming onder de medewerkers van het genootschap werd beurtbalkje als beste alternatief van de twee meestgenoemde inzendingen gekozen. D. Gudde uit Zeist, Rob Vredeling uit Woudenberg en Maaike van Boven uit Utrecht krijgen bij dezen een eervolle vermelding als bedenker van beurtbalkje én een boekenbon. Alle inzenders worden hartelijk bedankt voor hun bijdrage.
En wat vindt een grote supermarkt als Albert Heijn het beste woord? De redactie van AllerHande bleek een voorkeur te hebben voor... volgendeklantbalkje. Dit geeft het meest direct weer waar het om gaat, en dat is klantvriendelijk, aldus AllerHande.