Derde Nederlandse Dialectendag
Ton van de Wijngaard - Stichting Nederlandse Dialecten
Op 9 juli 1994 stond in veel regionale dagbladen een dialectenenquête van de Stichting Nederlandse Dialecten. ‘Uniek’ stond er in sommige gevallen bij, en dat klopte helemaal. Nooit eerder in de geschiedenis van de Nederlandse dialectologie is er op één moment en op deze schaal een vragenlijst verspreid. Tienduizend mensen in Nederland en Vlaanderen hebben enthousiast gereageerd door de lange lijst met vragen in te vullen.
Voor Nederland was die lijst afgeleid van een enquête van het Aardrijkskundig Genootschap uit 1895. De antwoorden geven een beeld van honderd jaar Nederlandse dialecten en Fries. In deze dialecten verandert van alles. Wat? De hoofdzaken komen aan bod op 25 maart 1995 in Den Bosch. Daar wordt dan in het Brabantse Provinciehuis de Derde Nederlandse Dialectendag gehouden. Dat is een prachtige locatie die maar één nadeel bezit: de beperking van het aantal deelnemers voor het ochtendprogramma (maximaal 350 personen). Om die reden moet een speciale inschrijfprocedure gevolgd worden, waarover verderop meer.
's Ochtends zijn er twee hoofdlezingen, door de auteur Koos van Zomeren (over zijn relatie tot het dialect) en door Hugo Ryckeboer (over veranderingen in het dialect), en twee kortere inleidingen door Lex Schaars (over het schrijven van dialect) en Louis Grijp (over muziek in het dialect). Na de lunch is er een gevarieerd programma met een informatiemarkt over dialect, een café-chantant en een reeks ‘werkwinkels’. Bij die laatste krijgen kleine groepen praktische informatie aangeboden over het samenstellen van dialectwoordenboeken, het spellen van dialect, dialect op school, en dialect en muziek. Deelnemers kunnen voor maximaal twee van die ‘winkels’ inschrijven.
De lezingen van de ochtend verschijnen in het Derde Dialectenboek, dat op 25 maart ten doop wordt gehouden. Deelnemers aan de dag krijgen een korting van f 10,- op de winkelprijs van f 25,-. In het boek staat per regio (vaak een provincie) een royaal samenvattend stuk over de taal van die regio tussen 1895 en 1995. Het boek bevat ook een handzaam overzicht van literatuur en adressen voor de liefhebbers van dialect. Deelname aan de dag zelf is gratis.
Wilt u inschrijven voor de Derde Nederlandse Dialectendag, stuur dan een brief of een kaartje naar drs. A. Dams, Loon 7, 5581 VH Waalre, en vermeld daarbij:
- | naam, adres, woonplaats; |
- | de naam van maximaal twee werkwinkels waaraan u wilt deelnemen; |
- | of u koffie en lunch gebruikt (kosten ± f 25,-); |
- | of, en zo ja, hoeveel boeken u wilt hebben. |
In de loop van februari krijgt u bericht over plaatsing, betaling, aanduiding van de locatie, programma, enz. Na ontvangst van het verschuldigde bedrag is de inschrijving definitief en krijgt u op 25 maart bij binnenkomst in het Provinciehuis de bonnen waarmee het bestelde in ontvangst is te nemen. Voor meer informatie kunt u bellen met de Stichting Nederlandse Dialecten, tel. 080-612056.