| |
| |
| |
InZicht
Nico Groen & Erik Viskil
InZicht licht u in over nieuwe boeken, congressen en lezingen in taalkundig Nederland. Vermelding in deze rubriek betekent niet dat de redactie ze aanbeveelt.
Voor een zo volledig mogelijk beeld hebben wij ook uw hulp nodig. Weet u iets waarvan u denkt dat het in deze rubriek thuishoort, laat het ons dan weten!
Verschijningsdata en prijzen onder voorbehoud.
| |
● Testen
Voordat een tekst gepubliceerd wordt, is het in de regel niet duidelijk of hij het gewenste effect zal bereiken. Als de tekst in grote aantallen verspreid wordt en er ook nog eens grote belangen of hoge kosten mee gemoeid zijn, is het verstandig eerst grondig na te gaan of hij in de ogen van de doelgroep voldoet. Dat wordt pretesten genoemd. Ben Vroom, tekstschrijver en publiciteitsmedewerker bij een accountantsbureau, schreef er een boekje over: De tekst getest. Hierin introduceert hij een pretest-methode waarmee in korte tijd en tegen lage kosten onderzoek gedaan kan worden. De methode bestaat uit een gericht vraaggesprek en de ‘plus-en-minmethode’, en is bedoeld voor zakelijke teksten.
De tekst getest. Handleiding voor het pretesten van schriftelijk materiaal wordt uitgegeven door Van Gorcum en kost f 25,-.
ISBN 90 232 2895 2
| |
● Spreekwoorden
Onder de titel Huizinga's spreekwoorden en gezegden verscheen onlangs een geheel herziene uitgave van A. Huizinga's Nederlandse Zegswijzen (eerste druk 1965). Alle spreekwoorden en gezegden in dit boek zijn alfabetisch gerangschikt en van een zo beknopt mogelijke wetenschappelijke verklaring voorzien. Waar mogelijk is een anekdote, een verwijzing naar de bijbel of een vergelijking met een spreekwoord uit een andere taal opgenomen. Aanvullingen op de oorspronkelijke lijst van Huizinga zijn met een asterisk gemarkeerd, terwijl in onbruik geraakte zegswijzen uit de lijst zijn verwijderd. Het boek bevat een register en een lijst met Vlaamse uitdrukkingen.
Huizinga's spreekwoorden en gezegden wordt uitgegeven door Tirion en kost f 99,50.
ISBN 90 5121 443 X
| |
● Taaltips
In Timmers over taal zijn de eerste vijftig Taaltips gebundeld die drs. Corriejanne Timmers vanaf 1987 in Secretaresse Magazine publiceerde. Timmers behandelt in haar rubriek correctheidskwesties die voor iedereen van belang zijn: de voorkeurspelling, de vervoeging van werkwoorden, het gebruik van hoofdletters en accenttekens, het gebruik van hen of hun en dat of wat, en kwesties als groter als. Ook gaat ze in op taalveranderingen, het verschil tussen spreek- en schrijftaal en de begrijpelijkheid van teksten. De meeste Taaltips bevatten een testje. Timmers' stijl is vlot, ze geeft bruikbare adviezen en laat niet na te verwijzen naar inzichten van andere taaladviseurs en taalkundigen.
Timmers over taal wordt uitgegeven door Auctor en kost f 29,95
ISBN 90 140 5046 1
| |
● De geschiedenis van de komma
Een heel boek gewijd aan de geschiedenis van een leesteken, dat werd nog niet eerder vertoond. Wim Daniëls schreef over de geschiedenis van de komma, die boeiender blijkt te zijn dan men van dit kleine donderkopje onder de leestekens zou verwachten. Daniëls beschrijft hoe de komma is ontstaan uit de punt, en behandelt de eerste voor het Nederlands opgestelde kommaregels. Hij gaat daarnaast in op een aantal geruchtmakende ongevallen die door onzorgvuldig kommagebruik zijn veroorzaakt.
De geschiedenis van de komma wordt uitgegeven door Sdu Koninginnegracht en kost f 24,90.
ISBN 90 12 06709 X
| |
● Taal van gemeentebestuurders
In de Tweede Kamer wordt af en toe wonderlijk taalgebruik gebezigd, maar de uitlatingen van onze landsbestuurders lijken in het niet te vallen bij die van gemeentebestuurders. Frans Heddema verzamelde de afgelopen tien jaar bijzondere uitspraken van Amsterdamse gemeentepolitici en publiceerde die onder de titel Regententaal beneden Amsterdams peil. Heddema, raadsverslaggever van Het Parool, geeft een fraai beeld van het taalvermogen van de Amsterdamse bestuurders, door uitspraken te noteren als: ‘Het is verre van sub-optimaal’, ‘Ik wil een storingsonafhankelijk paaltje hebben’ en ‘Er hangen externe wolken boven het GVB’.
Regententaal beneden Amsterdams peil wordt uitgegeven door Bas Lubberhuizen en kost f 15,-.
ISBN 90 73978 30 0
| |
● Vakwoordenboeken
In de reeks Prisma Vakwoordenboeken zijn twee nieuwe delen verschenen. Het Vakwoordenboek Belastingen bevat meer dan 1500 termen op het gebied van de loon-, inkomsten- en vermogensbelasting en de volksverzekeringen. Het Vakwoordenboek Onroerende Zaken bevat een ongeveer even grote verzameling woorden afkomstig uit het hypotheekwezen, de makelaardij, de ruimtelijke ordening en de notariële sector. In beide delen zijn de termen voorzien van een omschrijving en van vertalingen in het Engels, Duits en Frans. De boeken zijn niet alleen bestemd voor personen die in de beschreven vakgebieden werkzaam zijn of beroepsmatig veel met deze sectoren te maken hebben, maar ook voor nietdeskundigen.
De Prisma Vakwoordenboeken worden uitgegeven door Het Spectrum en kosten f 24,90 per stuk.
ISBN 90 274 3116 7 (Onroerende Zaken) en 90 274 3115 9 (Belastingen).
| |
● Nederlands van Nu
In de tweede aflevering van jaargang 42 besteedt de VAN onder meer aandacht aan Nederlandse plaatsnamen in Frans-Vlaanderen, en aan de aangekondigde spellingherziening. Marc De Coster bespreekt de uitdrukking de calculerende burger, en Frans Debrabandere ‘hou je koest!’ en alle varianten daarop. Verder wordt ingegaan op de plaats van het Nederlands in Zuid-Afrika en is een verslag opgenomen van het congres ‘Namen’ van Onze Taal. Korte recensies, een jaarlijkse bibliografie, antwoorden op taalvragen en een lijst met ‘Nieuwspraak’ sluiten dit nummer af.
Een abonnement op Nederlands van Nu kost Bfr. 650/f 37,50 en is te verkrijgen bij de Vereniging Algemeen Nederlands, Kardinaal Mercierplein 1, B 2800 Mechelen.
Betaling vanuit Nederland via girorekening 3992897 t.n.v. VAN, Mechelen.
|
|