● Subtiele toepassing
Heerlens Algemeen Nederlands is een verrassend rijke taalvariëteit. Maar om dat te ontdekken moet je een native speaker zijn zoals Cornips, een geboren en getogen Heerlense, die vier jaar geleden vanwege haar accent door een Amsterdamse bank werd afgewezen als lokettiste. (Maar welke Limburger solliciteert er dan ook bij de ABN-bank?)
Leken, vertelt Cornips, denken al snel dat ‘Hij heeft de ogen rood’ Heerlens is voor ‘Hij heeft rode ogen.’ Een kleine afwijking in de zinsbouw, meer niet. Maar ook het HAN kent: ‘Hij heeft rode ogen.’ Die laatste zin betekent echter: hij heeft altijd rode ogen (hij is een albino). ‘Hij heeft de ogen rood’ daarentegen is tijdelijk (hij heeft last van zijn lenzen). Daarom kun je dus niet zeggen: ‘Ik heb de zus intelligent’, maar moet je, ook in het HAN, zeggen: ‘Ik heb een intelligente zus.’
Het HAN drukt wel vaker een nuance economischer uit dan het AN. Zo kan een Heerlenaar alleen zeggen: ‘Ik zoek hem het/een huis’, als hij al zeker weet dat zijn inspanningen beloond zullen worden. Staat het succes nog niet vast, dan moet hij zeggen: ‘Ik zoek voor hem het/een huis.’ Een subtiel verschil in zinsbouw drukt een wezenlijk verschil in betekenis uit.
Cornips: ‘Ik hoop maar dat Heerlenaren door mijn proefschrift niet in de gaten krijgen welke constructies ze gebruiken. Dan gaan die er onherroepelijk uit en dat zou doodzonde zijn.’ Voorlopig lijkt daar weinig kans op: het HAN bezit een onverklaarbare levenskracht.