● Bijlmergrappen
Hoe weet het publiek nou dat het om een mop gaat? Soms heeft de cabaretier een mop zo listig verborgen in zijn conference dat die niet opvalt, en hij zelf de bedenker lijkt. Dan is er natuurlijk geen sprake van statusverlies. In de conference ‘Plankenkoorts’ jongleert Freek de Jonge met moppen: hij werpt ze op, laat ze uit zijn handen vallen en gooit de clous door elkaar, en dat alles buitengewoon virtuoos. Fons Jansen bouwde moppen uit zijn diensttijd om en gebruikte ze in zijn conferences over de kerk. Het effectieve deel van een mop bleef hetzelfde wanneer hij bijvoorbeeld van hoge legerofficieren kardinalen maakte. Jos Brink heeft wel eens een mop omgebouwd tot een heel liedje. Omdat ik de mop kende die in het lied verborgen lag, kon ik het lied niet waarderen, en daalde de liedjesschrijver Brink in mijn achting.
Als het publiek wél weet dat het om een mop gaat, dan heeft het dat zelf in de gaten gekregen of is er gezegd dat het om een mop gaat.
Een mop kan herkend worden omdat het vaak een economisch verteld verhaaltje is dat met standaardformuleringen werkt. ‘Op weg naar het theater kom ik een man tegen...’, ‘Er komt een vrouwtje bij de dokter...’, ‘Ken je het verschil tussen...?’ Iedereen die met zulke openingszinnen werkt, laat weten: dit is een mop. Heel vaak vindt er voordat de mop verteld wordt een soort onderhandeling plaats. ‘Heb ik jullie die mop wel eens verteld van Moos die...?’ ‘Hè nee, geen moppen hoor...’ ‘Jawel! Kom op, je moet hem vertellen!’ ‘Nou oké, maar als je hem kent, moet je het zeggen’ etc. Zo'n voorgesprek kan vrij lang duren; de verteller tast op dat moment de bereidheid tot luisteren van zijn publiek af en zet alle neuzen dezelfde kant op. Er worden spottende opmerkingen gemaakt, plaagstoten uitgedeeld, het gesprek krijgt een ander kader. De eisen die normaal aan de werkelijkheid en geloofwaardigheid gesteld worden, moeten veranderen; het gaat immers om fictie in dienst van de lach. De verteller dekt zich in: de mentaliteit die uit de mop spreekt, hoeft niet per se zíjn mentaliteit te zijn. Toen er in de Bijlmermeer een vliegtuig was neergestort en er in korte tijd een hausse aan harde grappen te horen viel, was het opvallend dat niemand de verantwoording voor die grappen op zich durfde nemen. Ze werden als citaten doorverteld binnen het gesprekskader ‘Moet je toch eens horen wat voor een verschrikkelijke grappen de mensen over deze verschrikkelijke gebeurtenis maken.’