Het taaladvies van Simon Vinkenoog
Redactie: Wim Daniëls
foto: ANP
Er is geen enkele dichter of schrijver in Nederland die meer communiceert met de lezers dan Simon Vinkenoog doet. Talrijk zijn zijn boeken, vertalingen en artikelen; talrijker nog zijn zijn optredens in Nederland en België, waarbij hij vooral voordrachtkunstenaar is.
‘Zorg dat je duidelijk voor ogen hebt wat je wilt zeggen of schrijven. Bereid je erop voor dat je het doel misschien met een omweg moet bereiken. Zorg er, al schrijvende of sprekende, voor dat je de woorden afstoft en oppoetst. Gebruik sprekende beelden.
Vermijd woorden die je in het dagelijks leven ook niet gebruikt: mitsgaders, doch, wellicht, enzovoort (ik maak een uitzondering voor welnu en voorwaar). Vermijd jargon. Vermijd uitweidingen. Het gebruik van komma's en puntkomma's is een kunst, die je al doende kunt leren. Waarom zou een uitroepteken niet mogen als vraagtekens wél zijn toegestaan?! Overdrijving schaadt uiteraard, en ook met... dien je zuinig te zijn - nooit meer dan drie per keer!
Begin liever met een nieuwe zin waar een voegwoord nietszeggend zou zijn. Accentueringen en articuleringen kunnen van belang zijn om iets te benadrukken. Wie zich helder uitdrukt, moet helder kunnen denken en voelen. Een grapje mag; laat merken dat je goedgezind en blijmoedig bent; ook dat is creatief schrijven.
Denk aan de dode letter en het levende woord: je bent wat je schrijft.’